Pensum

Snøfiller og iskrystaller

De daler ned i millioner, og alle er de sekskantede. Men der stopper også all likhet. Det er rart å tenke på … enda så mange det finnes av dem så er det ikke to snøfnugg som er helt identiske.

Tekst og foto:
Bjørn A. Esaissen

NEDISET: Trær, busker og gresstrå dekt med snø og is. Går man bort til et slikt tre og rister eller børster snøen over på et stykke mørkt tøy, så får du se hver enkelt krystall. Bruk gjerne en lupe for å studere de små detaljene på den ene unike snøkrystallen.

KRYSTALL: Nærbilde av iskrystaller på ei grein. Store, blanke og fine.

Vi har snøflak, snøfnugg, snøfiller, sludd, tørrsnø, snøkrystall, iskrystall… Begrepsforvirring? Hva er egentlig snø? Vi har ikke tenkt å gå mer i dybden enn dette: Snø er nedbør i hvite eller halvgjennomsiktige iskrystaller, ofte sammensatt til snøfiller. Det meste av nedbøren på våre breddegrader dannes som snø. Når nedbøren faller som regn, skyldes det at snøen har smeltet før den når bakken. Nedbørpartiklenes størrelse varierer fra enkle krystaller med tverrmål på få millimeter til store snøflak på fem seks centimeter.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.