Pensum

Meisene – smarte vinterfugler med matvett

I løpet av sommerhalvåret lagrer meisene opp til 50.000 matbiter med frø, insekter og annet spiselig som matreserve. Det er en god strategi for å komme seg gjennom vinteren.

Tekst og foto:
Steinar Væge

TOPPMEIS: Toppmeisen og de andre meiseneartene trekker ikke sørover som de fleste andre småfuglene, men holder seg her i landet gjennom vinteren. Toppmeisen gjemmer mat i sprekker og hulrom i trærne, og dekker til med flak fra bark.

Foto: Steinar Væge

Det ble så stille i skogen. De fleste av fuglene som holder til der er dratt sin vei. Vinteren på våre breddegrader med kulde og lite mat blir for tøff for mange av fugleartene. De tar vingene fatt og flyr sørover mot bedre forhold. Noen krysser fjellkjeder, havområder og ørkenstrøk for å komme til overvintringsplassene. Det dreier seg om å overleve til det blir vår og sommer igjen på Nordkalotten. Men heldigvis er det noen som blir igjen og sørger for litt liv i skogen.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.