Pensum

Aurora Borealis

Sol, måne, stjerner og planeter hører med til det evige, regelmessige og forutsigbare på himmelen. Nordlyset, derimot, er skiftende og uberegnelig. Elektriske og magnetiske krefter frambringer farger og bevegelser som er enestående i naturen.

Tekst:
Bjørn A. Esaissen

FARGESPILL: Der de stadige skiftningene i form, posisjon og farge som gjør nordlyset så fascinerende. Den mest fremtredende fargen gulgrønn eller hvitgrønn, men det skifter stadig i grønt, rødt og fiolett.

Foto: Pexels, Stein Egil Liland

VÅR OG HØST: Nordlys forekommer hyppigst senhøstes og tidlig om våren. Oktober, februar og mars er de beste måneder.

Foto: Pexels, Tobias Bjørkli

Nordlysets dans over himmelhvelvingen følger ofte et mønster, det blir som et skuespill i fem akter. Det begynner med en grønn glød lavt på nordhimmelen. Snart forsvinner det, men kommer så tilbake. En bred bue viser seg deretter på himmelen, og elegante bølger beveger seg langsetter buen. Så, i tredje akt, skjer det dramatiske endringer. En haglskur av partikler strømmer ned i det som kalles en nordlyssubstorm. Stråler av lys skyter ned fra verdensrommet og danner draperier. Draperier er når strålene oppstår i større ansamlinger på himmelen. I fjerde akt dannes en nordlyskrone med stråler i alle retninger over hodene på oss. Etter 10-20 minutter avtar aktiviteten. I femte og siste akt spres båndene ut og oppløses i et diffust lys over himmelen. Forestillingen er over for denne gang.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.