Friluft

Turtips til spennende områder

Trøndelag på topp

Tekst og foto: Redaksjonen i Friluftsliv

UT Å GÅ: Uansett hvor sakte du går, så knuser du alle som ligger på sofaen. Forskning viser at noe av det viktigste vi kan gjøre her i livet, er å gå.

På de neste sidene finner du seks tips om turer i og i nærheten av Trondheim. Det er seks fotturer som egner seg på barmark i november og desember, før snøen har fått skikkelig tak. Turtipsene er: Bymarka (skog), Vassfjellet (fjell), Øysand (kyst), Ånøya (innsjø), Hemnekjølen (fjell) og Humla (elv).

Trønderske reiselivsaktører rapporter en rekordsommer. Sammenlignet med fjoråret og resten av landet, hadde Trøndelag den største veksten på overnattinger med ferie som formål blant alle fylkene i landet. Samlede kommersielle overnattinger utgjør 520.333 i juli 2020, sammenlignet med fjoråret er dette en økning på 14,9 prosent. Av disse overnattinger er 491.120 norske, det betyr en økning på 50,3 prosent. Den offisielle reisemålsiden for trøndersk opplevelsesnæring på www.trondelag.com hadde en økning i trafikk på 255 %, og 94 % økning i konverteringer. Trønderske opplevelser ble vist nesten 17 millioner ganger.

Dette er vel egentlig ikke så veldig overraskende da Trøndelag ligger midt i Norge. Et naturlig stoppested for nordmenn som ferierte i eget hjemland. Alle nordlendingene som reiste til Sør-Norge i sommer måtte jo kjøre gjennom Trøndelag. Og tilsvarende for alle søringene som reiste til Nord-Norge.

I denne utgaven av magasinet Friluftsliv har vi satt fokus på fotturer. Fysisk aktivitet fremmer helse, bedrer humøret, gir energi og reduserer stress. Effekten av regelmessig fysisk aktivitet som forebyggings- og behandlingsmetode er vitenskapelig godt dokumenter generelt, og for enkelte psykiske plager og lidelser spesielt. Det er nettstedet «helsenorge.no» som melder om dette. Her gis det også gode råd om hvordan en skal komme seg opp av godstolen og ut for å gå. Når forskning i tillegg viser at å bevege seg i grønne omgivelser i seg selv er helsebringende, er det nærliggende å peke på at friluftsliv er en vinn-vinn situasjon.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.