Pensum

Takk for lånet, Dovrefjell

Den største naturrestaureringa i Norge noen gang, er nå gjennomført. Forsvaret har tilbakelevert naturen til Dovrefjell, nesten i samme stand som da skytefeltet ble etablert på Hjerkinn for snart hundrede år siden.

Tekst:
Steinar Væge

Siden 2006 har 15000 vernepliktige soldater deltatt i ryddearbeidet i skytefeltet på Dovrefjell. Hovedmetoden har vært å gå manngard gjennom området, opptil flere ganger.

Foto: Forsvaret/Marthe Brenderud

Spesialtrente skytehunder har deltatt i søket etter blindjengere etc.

Foto: Forsvaret/Simen Rudi

Oppryddingen startet i 2006 og ble avsluttet nå i høst. På det 5400 dekar store området som forsvaret har brukt som øvingsområde, er veier og anlegg fjernet. Ved systematiske søk med mannskap, hunder og teknisk utstyr, er det tatt ut 4666 blindgjengere større enn 20 mm. Det er også fjernet 540 tonn metallskrap og 430 kubikk med treavfall.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.