Pensum

Nyttig kunnskap for aktive friluftsfolk

Tekst og foto: Pressemelding fra MSD Animal Health

Flått på hunder og katter

Forandringene i klima utsetter hunder og katter for nye risikoer.

Ledende forskere i Europa bekrefter at et varmere og mer ustabilt klima kan påvirke helsen til kjæledyrene våre. Nye flåttarter kan etablere seg i Norden, og sykdommer og parasitter som kan overføres til dyr og mennesker blir stadig mer vanlige.

MSD Animal Health har startet initiativet Protect Our Future Too, som tar sikte på å gi økt kunnskap om hva et endret klima med en varmere høst og vinter, i tillegg til en generell temperaturøkning året rundt, har å si for våre kjæledyr.

Forskning fra 21 europeiske eksperter innen dyrehelse, parasitter, sykdom og atferd viser at et varmere og stadig mer ustabilt klima har stor påvirkning på dyrenes helse.

– Det vi frykter aller mest er engflåtten, som har kommet sørfra. Den er bærer av Babesia canis, som kan gi svært alvorlige infeksjoner hos hunder. Varmere årstider gir lenger sesong for flåtten, og vi er bekymret for at disse flåttene også sprer seg til de sørlige delene av de nordiske landene, sier René Bødker, seniorforsker ved universitetet i København.

For å kartlegge hvor mye en typisk dyreeier vet om hvordan et endret klima kan påvirke helsen til hunden eller katten sin, ble det gjennomført en spørreundersøkelse. Resultatene fra denne undersøkelsen viser blant annet at 48 % av norske dyreeiere ikke har tenkt over at et varmere klima har noen relevant effekt på sitt kjæledyr.

– Ettersom lopper og flått er følsomme selv for små endringer i temperatur og luftfuktighet, vil de stadige forandringene i årstidene og været ha store konsekvenser for forekomst og aktivitet hos disse parasittene, forklarer Richard Wall, professor i zoologi ved universitetet i Bristol.

Undersøkelsen viser også at nesten halvparten av respondentene fra Norge opplever å ikke ha tilstrekkelig informasjon om farene som flått og andre parasitter medfører, og flere søker frem informasjon på egenhånd fra nettet, fremfor å spørre en veterinær.

Hunder og katter er verdsatte familiemedlemmer i mange norske hjem. Ved å øke kunnskapen om risikoene ved et endret klima, ønsker Protect Our Future Too å hjelpe dyreeiere til å beskytte sine firbeinte venner så godt som mulig, også mot værforandringer.

Du kan lese mer om initiativet på: https://www.protectourfuturetoo.com/no/

Om undersøkelsen

  • Totalt 201.893 respondenter

  • Hvorav respondenter fra Norge: 4.055

  • Inkluderer Europa (inkludert hele Russland), Nord-Afrika og Midtøsten

  • Respondenter innhentet via sosiale medier (Facebook og Instagram)

  • Undersøkelsen pågikk fra februar 2020 til juni 2020

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.