Pensum

Bushcraft og eller friluftsliv

Min samboer får helt spader når hun hører det. Ordet «bushcraft». Hun blir rett og slett provosert når jeg bruker det. – Hva i alle dager er galt med «friluftsliv»?

Tekst:
Alexander Terøy
Foto:
Bjørn A. Esaissen

FRILUFTSLIV: Å bo i telt om vinteren handler om å ha det best mulig utendørs under tøffe forhold.

Det er noe med dette ordet som trigger henne på en måte jeg ikke helt forstår. Hele sitt voksne liv har hun vært interessert i friluftsliv og det å tilbringe tid ute. I Nord-Norge da barna var små tok hun dem med på telttur både sommer og vinter, helt alene. Puppen inneholdt mat til den minste, og en god og varm dobbeltsovepose holdt dem behagelig varme. Å samles rundt bålet er en selvfølge. Friluftslivet sitter i blodet hennes, slik det gjør med mange her i landet, og i mange andre land også for den saks skyld. Så dukket det opp ett nytt begrep blant friluftinteresserte nordmenn for noen år siden, og dette begrepet har økt voldsomt i popularitet. Hva er bushcraft, trenger vi dette ordet, og hva skiller det fra friluftsliv?

LEIRLIV: Å samle kvister og ved til bållaging, oppsett av gapahuk eller oppheng av presenning, sanking av sopp og bær, fange fisk til middag, rigging av soveplass med myk mose som underlag, matlaging på bål og andre nødvendige gjøremål i leiren… Er det friluftsliv? Eller er det bushcraft?

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.