Friluft

Høsttur i Gutulia nasjonalpark

Tekst og foto:
Tor Olav Haukedal

Sammen med eldre bror ble det denne høsten et turvalg å besøke et av østlandsområdet mest uberørte områder, den lille nasjonalparken Gutulia. Gutulia ligger sør for den mer kjente og besøkte Femundsmarka, og har til felles at de begge har grense til Sverige. Gutulia er derimot kanskje mest kjent for urørt natur og sin urskog uten merkede stier.

TELTPLASS: På tur i vill og urørt natur i den lille nasjonalparken.

Som kjærringa mot strømmen ble ikke valget å besøke det eneste samlingspunktet i reservatet, Gutulivollen, som ligger ved enden av Gutulisjøen. Valget falt heller på å parkere bilen lenger nord ved Småsjøvollen, og derifra følge en sti østover som er mest brukt av reinsdyr. Tråkket forsvinner etterhvert i myrområder, før det blir en uventet utfordring med å komme seg over elven Gutua som renner fra Fjellgutusjøen. Med en oppakning på 22 kilo burde alt være under kontroll for noen overnattinger i nye områder, til jeg merker at mobilen ikke lenger fungerer i forbindelse med overgangen til det nye mobilselskapet. På et folketomt og ukjent område er jeg plutselig koblet fra verden utenfor. Det er en ukjent og merkelig følelse, som gradvis mister noe av taket når vi passe svette og fornøyde finner en flott teltplass ved Stormikkelbekken. Her er det god oversikt over et område som er urørt nok til å være innpakket med sløyfe. Kropp og sinn begynner etterhvert å tilpasse seg takten fra naturens hjerteslag, det er en frihet med å bare være tilstede i nuet uten forstyrrelser. Mat fra sekken blir fortært med stor appetitt, før natten skrur av lyset og blir svart som et bunnløst tjern.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.