Pensum

Nyttig kunnskap for aktive friluftsfolk

Tekst:
Bjørn A. Esaissen
Foto:
Steinar Væge

Insekter utryddes

En omfattende rapport, den største av sitt slag, viser at verdens økosystemer står overfor en katastrofal kollaps, fordi insektene er i ferd med å bli utryddet. Rapportens hovedkonklusjon er klar. Vi mennesker tar for mye plass. Rapporten finner du her: www.sciencedirect.com

Verdens insekter vil være utryddet innen et århundre om insektdøden fortsetter i samme takt. Det er flest biller og sommerfugler som er truet, men også 18 prosent av bieartene, som inkluderer humler, er truet i Norge.

Hovedårsaken til insektdøden er at landbruket ødelegger den naturlige floraen, dernest kommer bruk av plantevernmidler og kunstgjødsel. Så kommer bebyggelse og utvidelse av bolig- og næringsområder, fremmede arter og klimaendringer.

Insektene pollinerer, resirkulerer og er mat for andre dyr. De holder hele økosystemet i gang. Mennesket kan ikke overleve uten dem.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.