Friluft
Friluftsprofilen

Tatt av snøskred

Da de fire kompisene seilte nedover fjellsida sammen med snømassene, var det slutt på moroa. Heldigvis stanset den ville ferden mens de fremdeles bare var delvis begravd.

Tekst og foto:
Steinar Væge

Det er søndag den 16. desember 2018, og de fire kompisene Erlend Grande, Lars Valstad, Arne Johan Eidem Reinen og Martin Dahl Wanderås, alle først i tjueårene, er på vei opp Mannfjellet i Meråker, Trøndelag. De regner seg som ferskinger i brattskikjøring, men har noe erfaring fra forrige sesong.

MOT FJELLET: På vei innover til Mannfjellet som ligger med sol i bakgrunnen av bildet.

Fakta om snøskred

Snøskred kan utløses i terreng brattere enn 30 grader, i sjeldne tilfeller også mindre bratt enn det.

En av fire omkommer mens skredet er i bevegelse. Av de som overlever første fase, dør tre av fire om de ikke blir gravd fram innen en time. Det som gjelder er altså kameratredning. Er du alene er det «game over.»

Før bratt skikjøring/randone ble mer vanlig, omkom i snitt 1 – 2 pr. år. De senere år er tallet økt til 8 – 10 pr. år.

Flakskred kan oppnå en fart på 80 meter i sekundet, og er som regel umulig å kjøre ifra.

En kubikkmeter med snø, for eksempel ei snøblokk som er en meter bred, en meter lang og en meter høy, veier om lag 0,5 tonn.

Små skred kan være svært farlig, og flere er omkommet fordi de har søkt til bekkedaler for å finne le, eller fordi terrenget rundt er snøfattig. Xxx

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.