Pensum

Nyttig kunnskap for aktive friluftsfolk

«Shit» – jeg må på do

TENN PÅ: Dessverre er det ikke alle som vet hvordan de skal te seg når de må på do ute i naturen. Husk vanntett pose med dopapir og fyrstikker! Tenn på papiret! Bruker du våtservietter, så legg disse i en plastpose som du tar med deg hjem og kaster.

Mange gruer seg til å gå på do ute i naturen når de er på tur. Men må man så må man… Det er bare så synd at ikke alle tar med seg etterlatenskapene.

– Tiden har kommet for at vi må endre litt på våre turvaner, og ta med oss små plastposer i sekken for oppbevaring av brukt dopapir og våtservietter. Dette må bæres ut av naturen og kastes på forsvarlig måte, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Våtservietter er praktisk på tur, men utgjør et miljøproblem når de legges igjen i naturen. Mange våtservietter er laget av plastbaserte tekstiler med lang nedbrytningstid, og kan ende opp som mikroplast i naturens kretsløp.

Det er ikke noe hyggelig for andre turfolk å finne hvitt og brunt papir slengende rundt. Det er ille når brukt dopapir fyker rundt, tas med vinden, og blir hengende å flagre på gjerdestolper og opp i trekronene.

I flere somre har det blitt rapportert om store problemer med forsøpling ved populære turmål som Lofoten, Preikestolen, Trolltunga og Besseggen, og at det ligger forlatt dopapir og våtservietter i store mengder langs stiene. Men dette begynner også å bli et problem veldig mange steder i Norge, mener Norsk Friluftsliv.

Er du på en flerdagerstur, og det er innenfor tidsrommet da det er tillatt med bålfyring, 15. september til 15. april, så bør du tenne på toalettpapiret. Men eventuelle våtservietter og posen man har oppbevart dopapiret og våtserviettene i, bør tas med hjem.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.