Pensum

Nyttig kunnskap for aktive friluftsfolk

Tekst og foto:
Karl Henrik Brox

Alt om den ultimate hunden for friluftsliv

Foto: Bjørn A. Esaissen

Dersom du har planer om å skaffe deg en firbent turkamerat, bør du før du bestemmer deg for hunderase lese en nylig utkommet bok om samojedhunden. Ifølge forfatterne er dette den ulitmate hunden for helårs friluftsliv.

Ole-Johan Sætre og Eivind Mjærum er etter hvert blitt godt voksne karer. At de er i ferd med å passere 80-årsmerket skulle man ikke tro, for begge dyrker fortsatt et både aktivt, allsidig og avansert friluftsliv. Siden sist på 1960-tallet har de vært på et utall av turer til alle årstider og har, mener de, i løpet av disse om lag 50 årene sikkert tilbragt to til tre år av livet i telt sammen med sine samojedhunder. ”Vi har,” skriver de i boken de nå endelig har laget, ”vandret, kjørt og gått langs elver og vann, i fint terreng, i ulendt og krevende terreng. Aldri har vi sluttet å bli imponerte av disse fantastisk arbeidsvillige samojedhundene våre, deres uoppslitelige humør og den glede de har vist over å få være med. Med samojedhunden kommer du alltid frem med slede og lass, eller med tunge kløver i røft terreng.”

I løpet av alle disse årene har Sætre og Mjærum naturligvis samlet et vell av erfaring og opplevelser med hundene sine. Begge har også i lang tid drevet med avl, og Mjærum er i tillegg autorisert FCI-dommer for ikke bare samojedhunder, men for til sammen ca. 100 hunderaser. Etter deres mening er samojed en hunderase som flere – ikke minst folk som er mye ute og dyrker et avansert friluftsliv – bør vurdere dersom det er på tale å skaffe seg selv eller familien en firbent turkamerat.

– Hvorfor har dere ikke laget denne boken før?

– Vi har snakket om det lenge – en bok på norsk om samojedhunden har vært et savn. Men vi har hatt travle jobber og vært engasjert på fritiden med også andre ting. Det har ikke vært rom for et så krevende arbeid på toppen av alt annet. Men så ble vi altså pensjonister, og i 2013 bestemte vi oss for å gå i gang, forteller Sætre og Mjærum.

Når de omtaler bokarbeidet som krevende, er det ikke å ta for hardt i. Boken er blitt på mer enn 500 sider og inneholder et vell av informasjon. Her fortelles det grundig om samojedhundens opprinnelse og historie, om samojedhunden i de nordiske land og i Norge spesielt, om rasestandard, oppdrett, samojedhundens mentalitet, egenskaper og om den allsidige brukshunden. Her er det dessuten gode råd om fôring, dressur og oppdragelse, bruk av kløv, pulk og sledekjøring samt mye, mye mer som er god og nyttig generell kunnskap om hundehold også for eiere av andre raser.

Med to ihuga friluftskarer som forfattere, er det naturlig nok friluftslivet og bruken av hundene i skog og mark som først og fremst preger boken. Men det understrekes også at samojedhunden er en ypperlig familiehund: ”De elsker å kose med folk. Derfor kan vi trygt anbefale samojedhund til en hvilken som helst familie som vil ha en firbent turkamerat, en hund som også trives inne, og som er enkel å dressere både til lydighet og til trekk og sommerbruk med kløv, eller rett og slett en turkamerat uten annen forpliktelse enn å være med som en del av familieflokken,” heter det i boken som er utgitt av Norsk Polarhundklubb.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.