Friluft
Naturfoto

Hverdagslykke på Bukollen

Det er desember og fredag ettermiddag. Jeg sitter i en endeløs bilkø opp Groruddalen på vei ut av Oslo. Kom meg av gårde litt tidligere denne ettermiddagen, men det er tydelig at det er mange som har tenkt seg hjem før fredagstrafikken når sitt maksimale. Kikker ut av bilvinduet opp på en skyfri himmel og føler meg utilpass. «Dette er da en helt håpløs tidsbruk på en ettermiddag som dette!» Vi har hatt det første snøfallet og været innbyr til alt annet enn å sitte i bilkø og deretter tilbringe kvelden foran TV´n? Kunne det være en ide å ta med hele familien og stikke til skogs i kveld? Vanligvis er hele familien relativt lett å be når det er snakk om telt og bål. Kanskje også i kveld?

Tekst og foto:
Bjørnar Valstad

HVERDAGSLYKKE: Å sitte ved bålet sammen med familien nært men dog så fjernt fra hverdagens jag. Langt der nede former Oslosrushet en lysstripe som deler Nittedalen i to.

Endelig hjemme til kone og barn blir det et raskt familieråd. Vi beslutter oss for å overvinne dørstokkmila, samle sammen turutstyr, telt og soveposer og komme oss ut. Det er fullmånekveld og veien er aldri lang til flotte turområder her i utkanten av hovedstaden. Det er ikke så mye snø enda, så vi går inn for en vinterlig fottur i stedet for å bruke ski. Vi beslutter å dra til en av de flotteste turområdene som er i nærområdene til Oslo – de skogkledde åsene øverst i Nittedalen. Målet settes til Bukollen som ligger i Rundkollen og Sortungsbekken naturreservat.

Tips for å senke terskelen til å dra på impulstur med telt

Den største utfordringen med å dra impulsivt på telttur er at det tar tid å samle sammen nødvendig utstyr. Dette øker terskelen for å komme seg ut og gjør at det er lett å utsette turen til en annen dag. Ved å ha planlagt litt på forhånd er det langt enklere å dra på tur når været skaper en mulighet.

  • Ha alt turutstyr (sekker, primus,gass/bensin, fyrtøy, dopapir, kokekar, turbestikk, telt og soveposer) samlet på et lett tilgjengelig sted.

  • Lag pakkelister som ligger klare, slik at både liten og stor lett kan samle nødvendig klær innen rimelig tid.

  • Ha noen poser real turmat og poser med havregryn liggende hjemme. Da har du basismaten klar og slipper å dra til butikken først.

  • Bruk ledige stunder i hverdagen til å tenke ut steder i nærområdet du ønsker å besøke. Se på kart og legg en plan. Da har du ideene klare når sjansen byr seg.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.