Friluft

Stillhetens positive kraft

Det blir stadig vanskeligere å oppleve stillheten. Men uten stillheten blir livet fattigere.

Tekst:
Steinar Væge

STILLHET: Erling Kagge opplevde den opprinnelige stillheten underveis mot Sørpolen.

Foto: Simon Skreddernes

Det er eventyreren og forleggeren Egil Kagge, som i et intervju i bladet Psykisk Helse, mener noe om stillhetens betydning. Han har gode forutsetninger for å mene noe om stillhet. I 1993 gikk han alene til Sørpolen, som den første uten forsyninger utenfra. Her opplevde han klodens opprinnelige stillhet, slik det var før «unaturlige» lyder fantes. Den gangen da bølgeslagene mot land, elvebruset og vindenes sus var noen av de få lydene som eksisterte. Underveis mot polpunktet hørte han ingen andre lyder enn de han selv skapte. Lyden av ski, staver og pulken mot snøen, sin egen banning når noe gikk på tverke, sitt eget hyl mot himmelen når en seier over naturkreftene eller seg selv måtte feires, og en og annen selvutløst fjert. Som i disse omstendigheter kunne få dimensjoner av et tordenskrall. Ellers bare den totale stillheten.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.