Pensum

Er det bakglatt?

Det er bare å slå det fast med en gang. Skifeller er et must.

Tekst og foto:
Bjørn A. Esaissen

KORTFELL: De korte fellene festes på midtpartiet under skiene. De kan limes fast til de fleste skimodeller. Enkelte skimodeller har kortfeller med egne klips, i tillegg til lim, som festes til skiene.

Foto: Bjørn A. Esaissen

Drar du på skitur med pulk, eller på topptur, og skal opp en bratt bakke er det nødvendig å bruke feller. Poenget er å gå rett opp de bratte fjellsidene. Ikke fiskebein eller sikksakk-gange, det tar for mye krefter.

Bilde 1: TAPE: Skal du opp ei lita kneik, så kan det være nok å legge på noen biter av sportstape i kryss og tvers under midten av skia. Det gir brukbart feste for noen hundre meter.

Bilde 2: ELLESKI: En felleski er i utgangspunktet en vanlig ski, men under bindingen er det frest ut en lomme i skien, der det ligger en fell laget av mohair. Det høres avansert ut, men resultatet gir sikkert feste og god glid.

Bilde 3: ULLSOKK: Skal du opp ei lengre og bratt kneip, kan det hjelpe og være kreativ og oppfinnsom. Klipp av tåpartiet på en gammel ullsokk. Trekk denne innover bakenden av skia og over helpartiet på bindingen. Fest med sølvtape foran, bak og over midten av sokken. Det gir et solid feste og hindrer at du glir bakover opp bakken.

Bilde 4: LANGFELL: En klassisk langfell festes foran og bak på skiene med strikk og klipsfester. Fellene trykkes mot skisålen slik at limet fester seg godt.

Foto: Bjørn A. Esaissen

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.