Friluft

SYLAN- Bratte opplevelser i Skandinavias høyeste grensefjell

Tekst og foto:
Mattias Jansson

Sylmassivet reiser seg som en solid, spiss grenserøys i det ellers relativt slake og vakre landskapet i det østre Trøndelag. Her er det smale egger, breer og rygger ut i mange retninger fra de tre 1.700-meterstoppene som finnes her.

Selve Storsylen ligger midt på den norsk-svenske grensen og rager 1.762 meter over havet. Utsikten er fenomenal med lang horisontlinje 360o rundt, og man ser topper og fjell langt inn i både Sverige og i store deler av Midt-Norge. I dette området ble det trent for ekspedisjoner til Mt. Everest i 1987, og her ble det holdt alpine klatrekurs allerede i 1936. Den alpine tilstedeværelsen er stor med topper, klyveturer og ryggtraverser for enhver smak. Bli med på en opplevelse i Sylan. Nå er det din tur til å oppleve et alpint eventyr.

MOT SVERIGE: Utsikten inn mot Sverige er fantastisk. Dette er Sylan-Bealjehk på sørsamisk. På svensk side har Handöldalens sameby sitt reinbeiteland og på norsk side er det Saanti sijte. Her møtes fjellopplevelser, kulturhistorie og samisk kultur. Ved all ferdsel i reinbeiteland er det viktig å ha hunden i band.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.