Feil
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 63

15 år og 15 utstyrfavoritter

Lagt til: tirsdag 22. mai 2012 21:23
Friluftsliv ser tilbake på utstyrstester og har plukket ut en favoritt fra hvert år bladet har eksistert. Her presenteres utstyr fra 2006 til 2008

Abonner på bladet Friluftsliv - vi har et nærmest nerdete forhold til turutstyr.
2006: Mountain Equipment Moonwalker V
Sjelden eller aldri har et produkt overrasket oss så mye som denne soveposen. Hvorfor? Den er rett og slett ekstremt varm, utrolig spenstig og har temperaturegenskaper i forhold til vekt som selv dunposer har problemer med å matche. Vi har brukt den en grei mengde døgn i diverse kalde avkroker på kloden og den har aldri sviktet oss.
Dessverre var den kun to år på markedet før leverandøren ikke klarte å skaffe fyllmaterialet lenger. Men det ryktes at Mountain Equipment har en ny, høykvalitets vinterpose på gang. Vi har allerede trukket kølapp!
Importør: www.xcsports.com
2006_Mountain_Equipmentnett
2007: SPOT Satellite Personal Tracker
Å skaffe seg en nødpeilesender har vært et skritt de færreste har gått til. Det koster noen tusen og man må søke Post- og teletilsynet om tillatelse. I 2007 kom et alternativ i form av denne vesle enheten. Senderen koster kun et par tusenlapper i innkjøp, i tillegg til en årlig avgift på noen hundrelapper.
SPOT kan sende ut en forhåndsdefinert OK-melding som utvalgte mottagere får på telefon og mail, sammen med kartreferansen du befinner deg på. Sliter du kan du i stedet sende en hjelp-melding, også denne til forhåndsdefinerte mottagere. Skulle det gå riktig ille kan du trykke på 911-knappen, og sende en nødmelding som ender hos Hovedreningssentralen.
På den negative siden noterer vi at enheten trenger relativt god sikt mot satellitter og at det ikke er mulig å se om meldingen du har sendt faktisk har gått ut. Uansett er det et faktum at denne lille dingsen allerede har reddet liv.
Importør: www.xcsports.com
2007_spotnett
2008: Caldera Keg-F Stove System
Denne konstruksjonen tar vi i like stor grad med fordi vi syns den er morsom som fordi vi bruker den kjempemye. Med blant annet en ølboks og en colaboks som materiale har amerikanske Trail Designs klart å lage en komplett kokeutrustning, med kjele, spritbrenner, vindskjerm, brennstofflaske og isolert kopp. Hele moroa veier omtrent det samme som et armbåndsur. Caldera Keg-F Stove System er først og fremst en vannkoker, og desidert mest praktisk for én person. Men ingen av de 15 utstyrsfavorittene scorer tilnærmelsesvis like høyt på skalaene for kreativitet og ressursutnyttelse.

2008_Calderanett

Tekst og foto: Bengt Egil Rotmo og Randulf Valle

Søk

Nyhetsbrev

Utvalgte utstyrstester i pdf-format

 • Test: Kokesystemer

  Vi har testet fire kokesystemer. Hvordan er effekt, brukervennlighet og virkningsgrad?

  Test: Enmannstelt

  Trives du på tur alene? Vi har testet fem enmannstelt. Noen er gode for sommerbruk mens andre duger hele året.

  Test: Dunsoveposer for vinterbruk

  Duger dun som fyllmateriale i soveposer? Vi prøvde seks poser i et tresifret antall overnattinger, på lange vinterturer, våte høstturer, høye fjell og til helt vanlige helgeturer.

  Test: Dunsoveposer for sommerbruk

  Sovepose på under halvkiloen? En drøm eller en reell mulighet? Vi har testet et utvalg av dunsoveposer for sommerbruk.

  Test: Tomans sommertelt

  Test med fokus på tomannstelt,  primært for sommerbruk. Seks lette varianter har blitt brukt under varierende forhold.

  Test: Kokeapparat for flytende brensel

  Sju brennere under lupen. Omkring 500 feldøgn ligger til grunn for denne testen. Da finner man ut litt av  hvert.

  Test: Gassbrennere

  Hvordan fungerer gassbrennere under ulike forhold? Vi gjorde et helhjertet forsøk på å finne det ut.

  Velg riktig dagstursekk

  Vi prøvde en del av dagstursekkene, tilgjengelig på det norske markedet. Les kommentarer til de enkelte produktene og generelle råd om produktgruppen.

  Med kuppeltelt på vintertur

  Vi har testet fem kuppeltelt med kryssende buer gjennom et stort antall døgn på vinterturer. Duger de?

Generelle artikler om turutstyr

 • Tema: Skallbekledning

  Hvordan måles pusteevne og vanntetthet? Har målingene praktisk relevans, og hva annet enn materilaet må du tenke på når du handler skallplagg.

  Valg av sovepose

  Dun eller kunstfiber? Hva slags funksjoner trengs, og hvor varm må den være. Kan man forresten stole på temperaturgrensene som er oppgitt?

  Riktig soveteknikk

  Hvordan får du en komfortabel natts søvn ute i kulda. Det handler om mer enn bare kvaliteten på soveposen...

  Kos deg i kulda

  Skikkelig undertøy er like viktig som ei dyr og fancy ytterjakke. Her går vi gjennom ulike typer undertøy og ser på vanlige materialer.

  Gass, sprit eller parafin?

  Hva slags kokeapparat skal du kjøpe? Vi hjelper deg å velge med basis i pris, driftsøkonomi, driftssikkerhet og ikke minst - bruksområde.

  Helgetur med dagstursekk

  Slik holder du vekta på sekken under ti kilo, selv når du skal på helgetur med telt, mat og sovepose.