Feil
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 63

15 år - 15 utstyrsfavoritter

Lagt til: fredag 18. mai 2012 20:13
Gjennom 15 år har vi brukt mye forskjellig turutstyr. Noen produkter husker vi bedre enn andre. Vi har benyttet anledningen til å titte tilbake i en høyst subjektiv kåring av 15 utstyrsfavoritter - en for hvert år Friluftsliv har eksistert. Vi presentere her fra de tre siste årene
Abonner på bladet Friluftsliv - vi har et nærmest nerdete forhold til turutstyr.
2009: Therm-a-Rest NeoAir
Nattesøvnen er viktig for å får gode turopplevelser. Soveposen er sentral i så måte, men også liggeunderlaget har mye å si. Therm-a-Rest har lenge vært en pådriver i utviklingen av underlag, og med NeoAir tok de et nytt skritt videre. Her kombineres lav vekt og lite pakkvolum med god liggekomfort, samtidig som konstruksjonen reduserer varmeoverføring fra kroppen til bakken. Nå er dessuten dette produktet videreutviklet til en hel serie underlag med ulike prioriteringer i skjæringspunktet mellom vekt og isolasjonsevne.
Importør: www.vertikal.no
2009_Thermarestnett
2010: Alfa Gaiter BC GTX Skisko
En skikkelig varm skisko med bra ankelstøtte har lenge vært et savn. Meindl hadde to brukbare varianter. Begge forsvant fra markedet etterlot seg et tomrom som ikke ble fylt før denne modellen fra Alfa, og den varmere tvillingbroren "Extreme North Pole", kom på markedet.
De siste årene har de vært nærmest enerådende på lange skiturer, enten det er over Grønland eller til en av polene. Vi har også hatt mye glede av denne modellen i norske vinterfjell. Konstruksjonen er et godt kompromiss mellom ankelstøtte og bevegelighet, og den integrerte gamasjen sørger både for isolasjon og beskyttelse mot snø.
Produsent: www.alfasko.no
2010_alfa_gaiternett
2011: GoPro HD Hero2 videokamera
Har du lagt merke til at videonettsteder som Youtube og Vimeo nærmest oversvømmes av filmer tatt med hjelmkamera? Det kan vi i stor grad takke dette kameraet for. Selve kameraet er på størrelse med en fyrstikkeske, men tar video i full HD-kvalitet og 10 stk.  stillbilder i sekundet. Dessuten tåler det både juling og vann på imponerende vis. At det er en relativt rimelig investering, har helt klart har bidratt til populariteten.
Selv om kameraet naturlig nok har visse tekniske begrensninger, lager flinke folk utrolig flotte videosekvenser med det. Vi har vært blant annet fått se spektakulære basehopp og heftig skikjøring, mens en annen kreativ sjel festet kameraet en meter over agnet på kveitefiske ...
Produsent: www.gopro.com
2011_GoPronett
Tekst og foto: Bengt Egil Rotmo og Randulf Valle

Søk

Nyhetsbrev

Utvalgte utstyrstester i pdf-format

 • Test: Kokesystemer

  Vi har testet fire kokesystemer. Hvordan er effekt, brukervennlighet og virkningsgrad?

  Test: Enmannstelt

  Trives du på tur alene? Vi har testet fem enmannstelt. Noen er gode for sommerbruk mens andre duger hele året.

  Test: Dunsoveposer for vinterbruk

  Duger dun som fyllmateriale i soveposer? Vi prøvde seks poser i et tresifret antall overnattinger, på lange vinterturer, våte høstturer, høye fjell og til helt vanlige helgeturer.

  Test: Dunsoveposer for sommerbruk

  Sovepose på under halvkiloen? En drøm eller en reell mulighet? Vi har testet et utvalg av dunsoveposer for sommerbruk.

  Test: Tomans sommertelt

  Test med fokus på tomannstelt,  primært for sommerbruk. Seks lette varianter har blitt brukt under varierende forhold.

  Test: Kokeapparat for flytende brensel

  Sju brennere under lupen. Omkring 500 feldøgn ligger til grunn for denne testen. Da finner man ut litt av  hvert.

  Test: Gassbrennere

  Hvordan fungerer gassbrennere under ulike forhold? Vi gjorde et helhjertet forsøk på å finne det ut.

  Velg riktig dagstursekk

  Vi prøvde en del av dagstursekkene, tilgjengelig på det norske markedet. Les kommentarer til de enkelte produktene og generelle råd om produktgruppen.

  Med kuppeltelt på vintertur

  Vi har testet fem kuppeltelt med kryssende buer gjennom et stort antall døgn på vinterturer. Duger de?

Generelle artikler om turutstyr

 • Tema: Skallbekledning

  Hvordan måles pusteevne og vanntetthet? Har målingene praktisk relevans, og hva annet enn materilaet må du tenke på når du handler skallplagg.

  Valg av sovepose

  Dun eller kunstfiber? Hva slags funksjoner trengs, og hvor varm må den være. Kan man forresten stole på temperaturgrensene som er oppgitt?

  Riktig soveteknikk

  Hvordan får du en komfortabel natts søvn ute i kulda. Det handler om mer enn bare kvaliteten på soveposen...

  Kos deg i kulda

  Skikkelig undertøy er like viktig som ei dyr og fancy ytterjakke. Her går vi gjennom ulike typer undertøy og ser på vanlige materialer.

  Gass, sprit eller parafin?

  Hva slags kokeapparat skal du kjøpe? Vi hjelper deg å velge med basis i pris, driftsøkonomi, driftssikkerhet og ikke minst - bruksområde.

  Helgetur med dagstursekk

  Slik holder du vekta på sekken under ti kilo, selv når du skal på helgetur med telt, mat og sovepose.