Feil
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 63

Overnatting i Huldreheimen

Lagt til: mandag 05. mars 2012 18:32
Å ligge ute under stjernehimmelen i 10 minus er en god fornøyelse. Det å stirre lenge inn i gule flammer, pilke litt i isfiskestikka å spise stekt ørret, gir store gleder. Foruten å trekke inn frisk fjellluft og filosofere, er vi i en bratt læringskurve. En overnatting i Huldreheimen gav oss erfaringer som er gode ta med videre i friluftslivet!

Her er nok en artikkel fra Friluftslivs sine nettredaktører. Artikelene er hentet fra Turfilm.no og vil skildre hvordan vi begynte å lære oss basis friluftsliv, til vi nå kan kalle oss erfarne friluftsmennesker. Følg med for videre utvikling!

 

Vi er på stølen til foreldrene til Kjetil. Det er vinterferie, åtte år ut i 21 århundre. Det river i nesa. 10 blåe grader er det i lufta. Vi skal ut på vår første skikkelige vintertur. I vedskjulet finner vi en gammel pulk som jeg spenner rundt magen. Oppi ”hulken” som den blir kalt, laster vi soveposer, presenning og øks. På føttene spenner vi på noen gamle racing-ski, som absolutt ikke egner deg til løssnøkjøring. Så begynner vi å gli. Steg for steg brøyter vi vei. Og det går framover for det meste. Av og til går det litt bakover i bakker. Hulken er ikke helt samarbeidsvillig til enhver tid.
”Hulken” , jeg og Kjetil finner en fin plass å slå leir. Vi graver grop, og legger presenningen over for å sikre god nattely. Den sylskarpe øksa graves fram fra ”hulken”, og verden blir tre visne bjørketrær mindre. Så finner vi fram isfiskeutstyret. Det å venter spent  på å bli berørt av kalde menneskehender. Ikke lenge etterpå spreller de første maggotene på bunn av innsjøen. Håndleddet lirkes opp og ned, med håp om at mormyshkaen skal lokke til seg noen feite kubber. En lang og kald vinter gir oss to slanke ørreter. Til tross for det smålige resultatet, er følelsen å dra opp sine første fangst fra isen ubeskrivelig. Ekstra godt er det å tenke på at de nyfiska, blankpolerte filetene havner i magen til kvelds og da er det selvfølgelig viktig å bruke rett tilsetning under stekingen. Kjetil finner fram en liten boks med hvitt pulver i. Han mener det er salt, men etter stekingen smaker ørretene unektelig mye søtsaker. Konklusjonen blir at sukker på fisk er ingen god oppskrift.
Vi er heldige. Villmarksgudene gir oss godvær, og uendelig mange stjerner kan skimtes på nattehimmelen. Bålet sender ut varmestråling, og gir blikket noe å hvile på. Det er deilig å ligge ute, ingen tvil. Stjernehimmelen og månen gjør at terrenget blir godt synlig i mørket. Skyggene av de mange grantrærne setter seg i kontrast mot det hvite terrenget. Det er dønn stille. Vi sovner til lyden av ingenting.
Det å sove ute under åpen himmel, 1000 moh, blir en kald affære. 2 tynne soveposer utenpå hverandre hjelper lite. Et tynt liggeunderlag gir ikke den beste isolasjonen. Og vi hadde nok litt lite granbar under oss. Det er sånt man lærer av. Vi kommer nok aldri til å sove under åpen himmel så langt oppe i fjellet, uten skikkelig utstyr. Man blir aldri flink i noe uten å feile. Vi er i en bratt læringskurve. Kjetil kaller det klatring.
Besøk Turfilm.no for flere bilder
kjetilvalnett

 

Søk

Nyhetsbrev

Godbiter fra bladet

 • Grønland - del 1

  Friluftsliv på Grønland er mye mer enn innlandsisen. I en serie satte vi fokus på de mange alternativene. Først ute var Marit Holm som tok for seg Diskobukten.

  Grønland - del 2

  Andre del av vår serie om friluftsliv på verdens største øy tar for seg de sommerlige turmulighetene i området rundt Kangerlussuaq - den lange fjorden.

  Grønland - del 3

  Grønlands østkyst byr på fantastiske muligheter for padling. Vi inviterte en ringrev til å beskrive en tur langs brefronten.

  Grønland - del 4

  Austmannadalen var stedet Nansen kom ned etter sin jomfrukryssing av innlandsisen på Grønland. Vi har fulgt etter i hans fotspor.

  Sarek - Nordens største villmark

  Sarek Nasjonalpark i Sverige er kjent for sine kjempeelg og en tallrik bjørnebestand. Vi dro dit på vinteren, når bjørnen ligger i hiet og elgen har flyttet ned i lavlandet.

  Børgefjell i -40oC

  Vi satte kursen inn i Børgefjell ei nyttårshelg. Det skilte over 50 grader mellom varmeste og kaldeste temperatur. En skikkelig storm fikk vi også med oss. En tur å huske på...

  Med kajakk på Svalbard

  Mange har snakket om å padle rundt Spitsbergen. Noen få har prøvd. Enda færre har klart det. Store opplevelser får man uansett i Norges nordligste villmark.

  På ski over Alaska

  Bengt Rotmo og Are Johansen krysset Alaska på ski, langs ruta for hudeløpet Iditarod. I løpet av 72 dager opplevde de kontrasten i "Det store landet".

  Alvdal Vestfjell

  Øst for Rondane finner du Alvdal Vestfjell. Her ligger mulighetene til rette for flotte, turopplevelser. Vi tok med teltet og dro på vintertur.