Åpne steinbuer på Hardangervidda

Lagt til: torsdag 03. mai 2012 08:11

I Friluftsliv 2012-3 presenterer vi en artikkel om åpne steinbuer på Hardangervidda. Her har vi samlet informasjon om buene som tilhører Øvre Numedal Fjellstyre.

Informasjon om steinbuene, jakt og fiske, innfartsveier mm finner du her:
2011-08-23_2022
Foto: Øystein Skålevik
 
Knutsbu
Ligger mellom vannene Tinnhølen og Langesjøen ved Vestre Bakkatjønn.
Posisjon: 32V 0424975/6678451
Det går bomvei fra Riksvei 7 ved Dyranut til parkeringsplassen ved Tinnhølen. Derfra er det en knapp mil å gå på traktorvei via Byen.
Er du på merket T-sti mellom Sandhaug og Rauhelleren kan du ta en avstikker på et par hundre meter frem til Knutsbu.
Her er fire senger og god plass på gulvet om det er flere som skal overnatte. Ovn, spisebord og stoler samt nytt utedo bak buen.
 
Elsjålægret
Ligger i Elsjådalen på nordsiden av vannet Elsjåen, sør for Bjornesfjorden.
Posisjon: 32V 0428199/6667071
T-merket sti mellom Sandhaug og Lågaros passerer kun noen hundre meter fra steinbuen. Når du kommer fra T-merket sti er buen skjult bak en liten høyde.
Det sjarmerende lægret har kun to korte senger, ovn og et lite bord. Om dere er flere så er det fine teltplasser i området rundt lægret. Elsjålægret er et fint alternativ til  DNT-hytten Lågaros for to kortvokste.
 
Råstugu
Ligger ved Bjornesfjorden innerst i Meinsbusundet, knappe to kilometer nord for DNT-hytten Lågaros.
Posisjon: 32V 0432942/6668249
Like etter at du har tatt fatt på turen mellom DNT-hyttene Lågaros og Rauhelleren passerer du en kilometer fra Råstugu. I det flate steinete terrenget er den ikke så lett å få øye på, men ser du tømmerstokkene som ligger på utsiden så har du funnet frem.
Råstugu har fire senger, ovn og spisebord, og plass til et par personer på gulvet om det blir nødvendig.
 
Vegarhovdlægret
Ligger nord for Vegarhovdtjønnan, øst for Vegarhovda. Fra T-merket sti mellom Lågaros og Rauhelleren er det en avstikker på ca en kilometer. Søre Nordmannsslepa passerer like ved lægeret, og vi valgte å følge det.
Steinslottet ligger klemt inn i uren. Inne er det en hems med plass for to, og en benk for en. På gulvet er det også plass til et par. Her er ovn og spisebord.
Posisjon: 32V 0436422/6669521
 
Bakkehytta
Også Bakkehytta ligger tett på stien mellom Lågaros og Rauhelleren, under Hyttenuten ved Feitfisktjønnan, ca 600 meter fra T-merket sti. Det skal være godt vårfiske i elven nedenfor steinbuen.
Inne er det tre senger, vedovn og bord. Litt plass på gulvet også.
Posisjon: 32V 0438469/6672023
 
Muran
Ved Geitvannet i Geitvassdalen finner du Muran, femhundre meter fra T-merket sti mellom Lågaros og Rauhelleren. Det er steinet terreng mellom den merkede stien og Muran, så her er det best å gå forsiktig. Det er gode fiskeplasser i Geitvassdalen, så det er ikke umulig at du treffer på fiskere her. Grei plass å overnatte om en ønsker å dele opp turen mellom Lågaros og Rauhelleren.
Inne er det åtte sengeplasser, fire dobbeltsenger. Det er ovn og stort spisebord. Plass til noen på gulvet også om det skulle bli nødvendig.
Posisjon: 32V 0438378/6675278
 
Skyttarbu
I Skytterbudalen mellom Rauhelleren og Skaupa (anløpssted for båten Halnekongen som går fra Halne Fjellstue ved Riksvei 7 på Hardangervidda) finner du Skytterbu, ca 500 meter fra T-merket sti. Inne er det to brisker, vedovn og et lite bord. Om du ønsker en kort startetappe på vandreturen, er dette et greit sted å ta en stopp.
Mellom Skyttarbu og Kolvelægret er det ca tre kilometer.
Posisjon: 32V 0435730/6686864
 
Kolvelægret
Mellom Kolvenuten og Kolvetjønnan ligger lægeret. Ca fem kilometer fra Skaupa (anløpssted for båten Halnekongen som går fra Halne Fjellstue ved Riksvei 7 på Hardangervidda).
Kolvelægret er satt i stand slik som de gamle lægrene var, med jordgulv og grue. Det er to sittebenker inne, og mellom benkene kan du legge ut planker slik at det blir en brisk med soveplass til to. Dette er en idyllisk plass som virkelig anbefales om du ønsker å oppleve stemningen slik den var i de gamle lægrene.
Posisjon: 32V 0431471/6686995
 
Seltjønnlægret
Ca to kilometer sør for Heinseter, et steinkast fra T-merket sti mot Rauhelleren, ligger Seltjønnlægret idyllisk til ved Butjønn. Inne er det to senger, vedovn og et lite bord. Seltjønnlægret er kanskje det som er lettest å nå fra bilvei. Parkerer du ved Halne Fjellstue og tar Halnekongen til Sleipa er du bare ca seks kilometer fra lægret.
Posisjon: 32V 0440860/6689884

 

 

Søk

Nyhetsbrev

Godbiter fra bladet

 • Grønland - del 1

  Friluftsliv på Grønland er mye mer enn innlandsisen. I en serie satte vi fokus på de mange alternativene. Først ute var Marit Holm som tok for seg Diskobukten.

  Grønland - del 2

  Andre del av vår serie om friluftsliv på verdens største øy tar for seg de sommerlige turmulighetene i området rundt Kangerlussuaq - den lange fjorden.

  Grønland - del 3

  Grønlands østkyst byr på fantastiske muligheter for padling. Vi inviterte en ringrev til å beskrive en tur langs brefronten.

  Grønland - del 4

  Austmannadalen var stedet Nansen kom ned etter sin jomfrukryssing av innlandsisen på Grønland. Vi har fulgt etter i hans fotspor.

  Sarek - Nordens største villmark

  Sarek Nasjonalpark i Sverige er kjent for sine kjempeelg og en tallrik bjørnebestand. Vi dro dit på vinteren, når bjørnen ligger i hiet og elgen har flyttet ned i lavlandet.

  Børgefjell i -40oC

  Vi satte kursen inn i Børgefjell ei nyttårshelg. Det skilte over 50 grader mellom varmeste og kaldeste temperatur. En skikkelig storm fikk vi også med oss. En tur å huske på...

  Med kajakk på Svalbard

  Mange har snakket om å padle rundt Spitsbergen. Noen få har prøvd. Enda færre har klart det. Store opplevelser får man uansett i Norges nordligste villmark.

  På ski over Alaska

  Bengt Rotmo og Are Johansen krysset Alaska på ski, langs ruta for hudeløpet Iditarod. I løpet av 72 dager opplevde de kontrasten i "Det store landet".

  Alvdal Vestfjell

  Øst for Rondane finner du Alvdal Vestfjell. Her ligger mulighetene til rette for flotte, turopplevelser. Vi tok med teltet og dro på vintertur.