Snacks i soppskogen

Lagt til: torsdag 04. mars 2010 10:56

Høsten er sopptid. Vi ble med soppsakkyndig Marthe Gjestland til skogs og fikk et lite innblikk en ny verden. Godt smakte det også!

 - En delikatesse, sier Marthe og løfter opp et prakteksemplar av en nyplukket steinsopp.
Vi føler oss veldig trygge der vi fotfølger soppekspert Marthe Gjestland. Hun skal gi oss en liten innføring i lekkerbiskene som hver høst spretter opp fra skogbunnen. Vi smyger oss inn blant tette grantrær som står i en nordøst-helning. Skogbunnen er dekt med knallgrønn, myk og duggfrisk mose. Perfekte forhold.

Enkelt utstyr 

- En kurv, en kniv og ei god soppbok er alt du trenger av utstyr. Ja, også kan det være lurt å ta med noen plastbokser som du sorterer soppene i nedi kurven. Legg gjerne litt mose i bunnen av plastboksene slik at soppen holder seg bedre. Bruk for all del ikke plastposer. De egner seg ikke til å oppbevare sopp i, sier Marthe.
 - Soppboka du tar med deg bør være av nyere dato. Den gamle boka du arvet etter bestemor lar du bare stå i hylla hjemme. For det dukker opp nyheter hele tiden, nye sopparter blir hvert år registrert. Boka bør være av skandinavisk opphav, skrevet for nordiske/norske forhold. Det holder lenge med ei enkel nybegynnerbok. Les nøye soppens beskrivelser og ikke bare sammenlign med bildene i boka. Soppen du studerer ute i skogen er aldri eksakt lik den du ser på bildet i boka.

Soppsakkyndig Marthe Gjestland med steinsopp

Sikre arter

Marthe er utdannet soppsakkyndig. Siden 1952 er det kun 600 personer i Norge som har tatt den eksamen. Det er rundt 300 aktive soppsakkyndige i Norge i dag. Hver høst avholder Marthe en rekke soppkontroller, der folk kan komme å få tips og råd om hvilke sopper de bør kaste og hvilke de kan ta med hjem til kjøkkenet.
Det har alltid vært noe mystisk og skummelt ved soppen. Noen arter er ekle og ta på, andre ser stygge ut og mange er giftige. Samtidig er soppen fascinerende, fargesprakende vakker, uforutsigbar og med en utsøkt smak. Tradisjonen for å samle og spise sopp i Norge er ikke eldre enn ca 100 år. Og selv om folk flest ikke er like gærne til å løpe etter sopp som for eksempel moltebær, så er soppinteressen voksende. De fleste begynner for maten sin skyld. Etter hvert kan det lett utvikle seg til å bli en stor hobby og lidenskap.
For en nybegynner er det mest interessant å lære seg noen få sopparter som er spiselige. Vanligvis opererer man med såkalte seks sikre sopper: Kantarell. Piggsopp. Fåresopp. Matriske. Rødskrubb. Matblekksopp.

Tilberedning

Soppen du plukker kan tas med hjem for steking, koking, frysing, tørking, salting eller til garnfarging. Men sjarmen er å tilberede og spise soppen ute i skogen. Ta gjerne med noe brød og godt smør og legg den nystekte soppen på brødskiva. Det er koselig, morsomt, aktiviserende for hele familien og ikke minst deilig å lunsje ute i naturen med småsnacks av nystekt sopp på menyen. Sleng deg ned i lyngen, finn frem primus, fat, bestikk, smør, fystikker og forbered et delikatessemåltid.
Først renser du soppen. Bruk lommekniven og skjær bort deler av soppen du ikke ønsker å spise. Kapp soppen opp i biter eller skiver. Fyr opp primusen på høy varme. Smelt smør. Ha oppi salt, pepper eller annet egnet krydder. Soppen legges oppi stekepanna og freses i ca fem minutter. Klar til spising.
Vi ble ikke særlig fristet da Marthe tok frem en bunke med sleipsopper. Ei blank, slibrig og klissete hinne lå over hele soppen. Både over hatten og stilken.
 - Denne er god, skjønner dere. Bare vent til dere får smake den!
Skepsisen ble ikke mindre da hun begynte å dra slimet av soppen. Æsj. Delikat så det ikke ut. Men de nystekte bitene av sleipsoppen ble forsiktig tredd på gaffelen, rolig løftet mot munnen og…sannelig, det smakte godt jo. Smaken skilte seg ut fra alle de andre soppene på en meget positiv måte. Sleipsoppen hadde en karakteristisk syrlig ettersmak. Frisk. Spenstig. Særdeles fast og fin i det hvite kjøttet var den også.


Sleipsoppen smakte mye bedre enn den så ut.

En god nummer to, i vår uoffisielle ”smakstest”, ble steinsoppen. Marthe hadde funnet et prakteksemplar som kun kappet opp i store skiver. Flotte farger med hvitt og lysegrønt kjøtt. Minnet om en blanding av baconskiver og en eller annen sydlands, eksotisk frukt der den lå og vred seg i smøret i panna. En aromatisk lekkerbisken. Delikat å spise i store skiver. Vi fant ut at man ikke trenger å ha steinsopp til biffen, vi lar steinsoppen være biffen. 

Noen gode råd
 - Noen hovedregler må man alltid ha bak i hodet før soppturen: Spis ikke for store mengder av sopp – den er tungfordøyelig. Har du ikke spist sopp tidligere, så begynn forsiktig. Ingen sopp bør spises rå. Sett aldri tennene i en sopp du ikke er hundre prosent sikker på, sier Marthe.
Mattilsynet (tidligere Næringsmiddelkontrollen) hjelper deg med soppkontroll. Ellers finnes det nyttevekstkontroller rundt omkring i landet. De holder jevnlige kurs og kontroller. Skulle uhellet være ute, og du har spist en giftig sopp, så kontakt lege umiddelbart. Beskriv da området der soppen ble plukket, ta vare på rester av soppen og eventuelt oppkast. Har du spist giftig sopp kan du ta noen spiseskjeer medisinsk kull. Det får du kjøpt i apoteker og er nyttig å ha i medisinskapet. Giftinformasjonen treffer du på telefonnummer 22 59 13 00 (døgnåpent).
Skremt? Neida…soppturer i høstskogen er en flott familieaktivitet. Matnyttig og lærerikt er det også. Det gjelder bare å sette seg inn i noen få sikre og gode matsopper som du kan plukke. Du greier soppas?

Steinsopp i steikepanna
Mange arter
Det pågår en fortløpende forskning og registrering innen mykologien, som er læren om sopp. Rundt 100 000 sopparter i verden er beskrevet. Likevel antar ekspertene at dette kun er ca ti prosent av de soppene som finnes. Hvert år dukker det derfor opp beskrivelser av nye arter. Her i Norge har man registrert ca 6 500 sopparter. Av disse er ca 100 matsopper, og ca 60 arter er mer eller mindre giftige og resten er uspiselige. Mange av artene er bittesmå og helt mikroskopiske. De soppene vi kan se med øye regnes som storsopper.

Søk

Nyhetsbrev

Nyttige matlenker