Feil
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

Ostesmørbrød

Lagt til: torsdag 04. mars 2010 10:47

Noen minutters varmebehandling gjør underverker med selv de tørreste brødskivene og den svetteste osten i matpakka.

Tekst og foto: Randulf Valle
For å lage et varmt ostesmørbrød trenger kun tre ting: Varme, ost og brød. Vanskeligere er det ikke...

Noen minutters varmebehandling gjør underverker med selv de tørreste brødskivene og den svetteste osten i matpakka, og som sagt er grunnprinsippet riktig enkelt. Likevel er mulighetene for variasjon store.

Råvarer
En av de største utfordringene når det gjelder brød på tur er å unngå at det smuldrer opp i småbiter. Velg derfor et brød med ganske seig skorpe som går hele veien rundt. Ferdig oppskåret brød blir fortere tørt, men er enkelt å håndtere – spesielt i kuldegrader.
Også osten kan det være greit å ha skåret opp på forhånd. Legger du et matpapir mellom hver osteskive unngår du dessuten at skivene fryser sammen i kulde eller smelter sammen i varme. Norvegia duger fint. Vil du ha kraftigere smak er det også mye å velge i. En vellagret Jarlsberg kan kanskje være et alternativ. Cheddar-ost er også svært velegnet for matlaging.
Med brød og ost på plass er det bare fantasien som setter begrensninger for ekstra tilbehør. Hva med spekepølse, ketchup, sennep, soltørkede tomater, paprika eller kjøttdeig? Litt krydder kan også sette en spiss på smaken. Oregano, basilikum eller rosmarin er bra alternativer her – eller kanskje litt hvitløk?
På kortere turer er det lettvint å smøre skivene ferdig før du drar hjemmefra, slik at bare stekingen gjenstår når det er tid for lunsj.

Steiking
Det enkleste er å steike ostesmørbrød i steikepanna. En god dose olje eller smør hindrer at skiva setter seg fast. Litt salt og pepper i panna skader heller ikke. Svak varme er viktig for å få osten til å smeltet før brødskiva svir seg. Lager du doble ostesmørbrød, med ost mellom to brødskiver, kan du snu jevnlig og dermed steike på sterkere varme. Osten smelter raskest om du legger lokk på panna, men dette gjør fort at skivene blir fuktige og klamme. Det hjelper riktignok en del å ta av lokket på slutten av steiketida, slik at skivene får tørke igjen. Dersom primus er varmekilden under panna kan det være vanskelig å få lav nok og jevn nok varme. I så fall må du flytte rundt på steikepanna og kanskje ta den av i perioder. Ellers blir resultatet fort svartsvidde brødskiver.

På bål
Du kan også grille ostesmørbrød over bålet. Det går an å steike smørbrødene på et kløftet grillspyd, men har du tilgang på en grillrist er dét enklest. Doble smørbrød er også her godt egnet. Snu skivene jevnlig. Da unngår du å svi brødet Med litt tålmodighet smelter også osten etter hvert.
Et lite tjuvtriks kan være godt å ha for å få osten til å smelte, om du bare vil ha ei brødskive med ost på toppen. Det krever at du har ganske grov ved til bålet. Fyr bål nær en stein som er passelig stor og flat til å legge et par ostiser på. Når bålet er godt i gang børster du bort glør og legger  brødskivene på den nå varme steinen. Dette sørger for god undervarme. Samtidig tar du en av de større kubbene og vrir på den til slik at glørne på kubben gir strålevarme mot osten. På denne måten kan du lage ostesmørbrød i ekspresstempo.

Luksusversjonen
Vil du ta ostisene et steg videre kan du prøve denne varianten: I stedet for vanlig hvitost kjøper du en god bit chèvre. Dette er en fransk geitost som har fint lite til felles med den norske, brune varianten. Billig er det ikke og vanligvis må du på ganske velutstyrte matbutikker for å få tak i den, men du verden så godt. Beregn en osteskive på 5-10 mm tykkelse til hver skive. Her kan du godt velge et godt, lyst brød. Rist gjerne brødet litt i steikepanna eller på et matpapir du legger på vedovnen i forkant. Ellers kan brødet lett bli litt bløtt. Skal det være riktig fint skjærer du bort skorpa også.
Mellom ost og skive legger du en blanding av olivenolje, balsamico-eddik samt hakket løk, hvitløk og tomat. For denne retten er det svært viktig at du får tilstrekkelig overvarme, slik at osten smelter. Hjemme kan du bruke grillelementet i steikeovnen. På tur må du enten bruke i ei lita panne som holdes inne i ovnen, eller steike på bål og få strålevarme fra en glødende kubbe, som tidligere beskrevet. En nydelig appetittvekker etter en lang dag på tur er det i alle fall.

Relaterte artikler (etter søkeord)

Mer i denne kategorien: « Kokekjøtt Blåskjell »

Søk

Nyhetsbrev

Nyttige matlenker