Høstens herremåltid

Lagt til: torsdag 04. mars 2010 10:39

Å be inn til rypemiddag er jegerens privilegium. Men kanskje man skulle unne seg en smakebit, allerede mens en er ute i terrenget? Lite smaker i alle fall bedre enn rype, stekt på bålet.

For de fleste turfolk hører ei panne med stekt ørret fisketuren til. Når rypejakta starter er det derimot ikke snakk om å smake på fangsten. Hver eneste fugl pakkes pent i ryggsekken og tas med hjem.

Det er så klart hyggelig å invitere venner og familie på en festmiddag etter endt jaktsesong, og det er nok ikke fritt for at fangsten du har med hjem gjør det lettere å slippe unna til flere jaktdøgn senere. Likevel smaker viltet aldri bedre enn når det er tilberedt over bålet, ute i naturen. Kanskje du skal unne deg et herremåltid i løpet av høstjakta i år?

Porsjonspakningen
Rypa er naturens perfekte porsjonspakning. Med en fugl til hver person har du en god og mettende villmarksmiddag. Det går også an å dele hver rype på to personer, men da bør man helst ha godt med tilbehør. I felt er det enkleste å flå rypa. Et lite kutt langs brystbeinet åpner skinnet før du drar det til side med tommelfingrene. Etter at du har frigjort bryststykkene kan du «kle av» skinnet på lårene. Alt viltkjøtt har godt av å henge å modne et par dager, men rypa smaker godt og mørt samme dagen som den er skutt.
Rypa har svært kraftig viltsmak og trenger lite krydder. Salt er nok, selv om noen foretrekker litt pepper i tillegg. Den enkleste tilberedningen er å steike eller koke lår og bryst. Velger du å koke rypa kuttes kuttes brystene opp i småbiter og kokes sammen med lårene i et drøyt minutt.
Velger du å steike rypa kan du beholde brystfiletene hele, og få deg en skikkelig biff. Her er det viktig å steike på kraftig varme, men ikke så kraftig at kjøttet blir svidd. For å få varmen til å fordele seg i biffen kan du steike den i to omganger og la den hvile litt på tallerkenen i mellomtida. Ett minutt på hver side, fulgt av ett minutts hvile og et nytt minutt på hver side kan være passe.


Tilbehør

Hva du vil spise sammen med rypa er en smakssak. Det enkleste er en pose potetmos, eventuelt litt ris eller pasta. Har du lyst til å gjøre det litt mer avansert kan du ta med en pose med frysetørret viltsaus. Denne kan du enten koke i en kjele for seg selv, eller du kan røre ut pulveret i vann og helle sausen over rypa i steikepanna før du lar det hele putre sammen et par minutter før servering. Om du velger denne metoden kan du korte inn steiketida på rypene ytterligere.
Det går også an å lage sjysaus fra grunnen av. Da skyller du beingrind og innmat godt, deler det i små biter og legger det hele i en kjele med friskt vann. Du kan også tilsette krydder, for eksempel pepper, einebær eller muskat. La det hele koke opp og småkoke en times tid før du tar ut bein og innmat. Så setter du kjelen tilbake på bålet og lar den putre på svak varme til rypene er ferdige. Til slutt kan du eventuelt tømme krafta over i den glovarme panna, når rypene er ferdigstekte og lagt på tallerkenen. Da får du med smaken fra steikinga også.

Gjørme
En variant som passer godt om du ikke har så mye kjøtt å avse er en rett en venn av meg kaller gjørme. Navnet er beskrivende for utseendet, men slett ikke for smaken.
Sett først på en passende mengde langkornet ris til koking. Denne står fint og trekker i utkanten av bålet, mens du renser ei rype og kutter kjøttet i terninger på størrelse med sukkerbiter. Kjøttet bruner du godt i panna med salt og pepper. Når risen begynner å bli ferdig tar du fram det hemmelige våpnet: En boks med Vikingmelk. Denne heller du over rypebitene og lar det surre noen minutter. Til slutt heller du innholdet i panna over i riskjelen og rører godt rundt.

Søk

Nyhetsbrev

Nyttige matlenker