Feil
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

Blåskjell

Lagt til: torsdag 04. mars 2010 10:49

Er det alltid greit å plukke blåskjell om vinteren? Hvordan vet du om de er giftige, og hvordan tilberedes de? Her får du svarene.

Får du ikke fisk? Det kan fortsatt bli sjømat til middag...
Tekst og foto: Randulf Vall

Blåskjell finner du langs hele norskekysten og det er nydelig mat som du enkelt lager på bålet, men  skal du ta for deg i denne delen av naturens spisskammer må du være litt på vakt. Blåskjell lever nemlig av planktonalger som filtreres ut av sjøvannet. Enkelte alger inneholder giftstoffer og disse akkumuleres i skjellene. Både diaré- og nervegifter kan forekomme. Det finnes også alger som produserer giftstoffer som gir varig hukommelsestap. Giftige blåskjell kan forekomme hele året. Vær også klar over at skjellene er giftige en stund etter at algeoppblomstringen er over. Spesielt vinterstid tar det lang tid før giftstoffene forsvinner fra skjellene.
Mattilsynet tar jevnlig prøver på 48 ulike steder langs Norges kyst. På grunnlag av de innsamlede dataene angis det hvorvidt det er trygt å spise skjell fra de ulike stedene. Prøvene samles inn tidlig i uka. Resultatene er klare på fredag morgen, og fersk informasjon er tilgjengelig for allmennheten fredag ettermiddag. Tjenesten er nå i drift hele året, med forbehold om at værforholdene muliggjør prøvetaking. Sjekk derfor statusen i området du skal på tur i dersom du har tenkt å sanke blåskjell.

Plukking og rensing

Blåskjell vokser på grunt vann og er derfor enkle å få tak i. Skjellene bør plukkes på fjære sjø, og du bør velge skjell som selv da ligger under vann. Ei rive kan være et godt redskap for å nå ned til skjell som ligger dypt. Plukk skjell på steder hvor det er en del strøm i vannet og vær klar over at skjell som vokser på sandbunn også kan inneholde en del sandkorn. Har du et nett og noen timer, kan du henge skjellene til skylling før de skal tilberedes.
Kun levende blåskjell kan brukes. De er lukket, eller lukker seg når du knipser på de. Skjellene skrubbes godt før tilbereding. Har du en stiv børste for hånden er det et godt redskap. Fjern også bysustråden – den som skjellet er festet til bunnen med. Ellers kan alt innhold i skjellet spises.

Tilbereding

Blåskjell smaker nydelig, tilberedt på enkleste vis. Du kan grille de rett i bålglørne i fjæra, eller dampe de i en kjele noen minutter. På tur med båt eller kajakk er det ikke så farlig med vekta og plassen. Da kan du snike med deg litt smør, løk, hvitløk, en frisk chili samt en loff og ei flaske hvitvin. Hakk opp løk, chili og hvitløk og fres det i kjelen med litt smør. Ha i blåskjellene og la de surre litt før du har i så mye vin du har hjerte til å avse. Etter et kvarters tid er maten ferdig, og så mye bedre blir det ikke.
Når det er klart for spising plukker du først ut et stort skjell som du åpner forsiktig, slik at de to delene fortsatt henger sammen. Når du har slurpet i deg innholdet i dette skjellet har du plutselig en fin klype til å pirke ut maten av resten av skjellene med. Har du tatt med loff, dypper du skivene i krafta. Blir det igjen kraft etter at det er tomt for skjell, bruker du et skjell til å slurpe i deg resten.

Sjekk høyre marg for mer informasjon om blåskjelltelefonen og tilsvarende tjenester

Relaterte artikler (etter søkeord)

Søk

Nyhetsbrev

Nyttige matlenker