Beaver Creek - en padlebeskrivelse

Lagt til: torsdag 04. mars 2010 14:40

Beaver Creek er en fin og enkel padleelv midt inne i Alaskas hjerte. Elva er en fin utfordring for nybegynnere med god erfaring i friluftsliv.

Beaver Creek er en fin og enkel padleelv midt inne i Alaskas hjerte. Elva er en fin utfordring for nybegynnere med god erfaring i friluftsliv. Elva er klar og grunn med enkelte moderate stryk og klassifiseres som enkel(Grad 1).

Den første delen er elva omgitt av fjell, blant annet den karakteristiske fjellkjeden White Mountains. Etter å ha passert fjellene dropper elva ned til Yukon flats. Her går elva saktere og i store svinger før den renner ut i gigantiske Yukon River. Yukon River starter i Canada og går tvers over hele Alaska.

Utgangspunkt for en padletur ned Beaver Creek er byen Fairbanks i Alaska. Regn med å bruke rundt ti-tolv tusen norske kroner på flyreisa til Fairbanks. I Faribanks kan man gjøre de nødvendige mat og utstyrs innkjøp for padleturen. Prisene ligger noe under Norskepriser.

Starten på turen gjøres enklest via Nome Creek som sammen med Champion Creek og Bear Creek danner Beaver Creek. Det er veiforbindelse fra Fairbanks til Nome Creek, kjøreturen går delvis på grusvei og tar ca. 2timer.

Ca 620km fra innsettingspunktet krysses Yukon River av veien Dalton Hw. Her er det mulig å ordne med biltransport tilbake til Fairbanks Skal man padle fra Nome Creek til Dalton Hw må man regne med å bruke opp til tre uker.

Man kan også avtale henting med bush fly på forskjellige egnede steder langs elva. Både med "sjøfly" på de lavereliggende deler av elva(Yukon flats) og med "vanlig" bushfly på elvebreddene.

Victoria Creek renner ut ved det mest vanlige opp plukkings stedet. Her er det en fin landingsstripe hvor bushfly kan lande og ta av. Fra Innsettingspunktet ved Nome Creek til Victoria Creek er det ca 200km, regn 7-8 dagers padling.

 

Fiske

 

I Nome Creek skal Harren slippes uti igjen, her er det kun tillatt med "Catch and Relase". Når de tre mindre elvene blir til Beaver Creek kan Harren kastes i stekepanna. Beaver Creek er propp full med harr, fra 0,2 til 0,7kg som omtrent tar på alt den får presentert. I sivkantene står gjerne en og annen gjedde på lur, store fluorescerende sluker(med stålvire) er vinnere. Noen halvdøde lakser i enden av det lange løp for å nå sine gyteområder finnes også. Å få nok fisk til middagen er uproblematisk.

Kano

Beaver Creek kan padles med en vanlig Kano. En kano av sammenleggbar type gjør reisen tilbake enklere om man blir plukket opp av et bushfly. I små enmotors fly er det ofte trangt om plassen og de sammenleggbare kanoen tar utvilsomt mindre plass.

 Fly

 

En gylden regel er jo mindre flyet er jo billigere blir flybiletten. For henting av 2 personer inkl utstyr ved Victoria Creek og flyturen til Fairbanks må man regne med å bruke 400-600 USD. Forutsatt at en sammenleggbar kano, kajakk eller flåte benyttes. For å få ned prisen på biletten kan det være lurt å sjekke med piloten om han har turer inn i området med personel/utstyr som skal inn. Det er da vanlig å få reisa 30-40% rimeligere. Sørg for å reise med velrenommerte og seriøse flyselskaper. Det er også viktig å gi piloten informasjon om type utstyr og vekt på utstyr. Villmarkssida anbefaler Wright Airservice(Fairbanks) som er en av "de gode gamle" selskapene med lang erfaring og god kjennskap til elva.

Drikke

Som navnet sier så er elva full av bever, av den grunn så må vannet renses før det drikkes. Parasitten Giardia finnes over hele Alaska og forårsaker den kjente sykdommen "Beaver Fever", for å unngå dette kan man koke vannet eller rense det i en vannrensepumpe.

 

Dyreliv

 

På turen kan man se et rikt dyreliv: Elg, ulv, bever, grizzlybjørn, sortbjørn, fjellsau og Caribou(rein) kan man med stor sannsynlighet treffe på. Man bør ta forholdsregler mot bjørnebesøk i telt og matposer. En bør også ha i tankene at elg kan opptre aggressivt mot mennesker.

 

Sweepers

 

Elva har forandret løp en rekke ganger. På slike steder bør man være på utkikk etter såkalte sweepers, trær som ligger felt uti elva. Også vårløsninga får trær til å velte utover elva. Så nye "feller" ligger klare hvert år, og et øyeblikks uoppmerksomhet kan raskt føre til nærmere bekjentskap med det våte element.

Kart

Kart kan kjøpes på universitetet i Faribanks hos USGS(U.S. Geological Survey). U.S. Geological Survey 794 University Avenue Fairbanks, AK 99709-3645 Phone: (907)474-5005 Fax: (907)451-5050 Livengood og Circle 1:250 000 er greie oversiktskart. 1:63 000 er de mest detaljerte kartverket i Alaska. Disse kartene kan være greie å ha, men er ikke et must. 1:63 000 kart for hele elva er: Livengood B-1,B-2,C-1,C-2 og D1 Circle B-6, C-6, D-5 og D-6

Bebyggelse

Det finnes noen åpne hytter langs elva, men man kan ikke basere seg på bruk av hytter. De er dårlig merket og enkle å padle forbi. Man kan ikke regne med å finne hytter på de stedene de er merket på kartet. De kartmerkede hyttene har som oftest falt ned for lenge siden og de nye er ikke påmerket.

Søk

Nyhetsbrev

Padleskolen

Denne artikkelserien er et samarbeid med Norges Padleforbund, som står for det redaksjonelle innholdet. Her finner du de første ni artiklene i serien, som fortsatt lever i beste velgående som fast spalte i hver utgave av bladet. Klikk på bildene for å lese artiklene i pdf-format.

 • Del 1: Om bord - og ut igjen

  Det er alltid greit å starte med begynnelsen. Her lærer du å komme deg trygt om bord, og ut av kajakken igjen

  Del 2: Lær riktige fremdriftstak

  Her lærer du hvordan du på en mest mulig hensiktsmessig måte får kajakken til å gå framover. Kanskje ikke så dumt?

  Del 3: Slik velger du kajakk

  Føles det enorme utvalget av kajakker mest som en ugjennomtrengelig jungel? Her får du sårt tiltrengte tips for å finne riktig kajakk til ditt bruk.

  Del 4: Slik velger du padleåre

  Det er ikke bare-bare å velge riktig padleåre heller. Her får du vite fordeler og ulemper med ulike typer.

  Del 5: Vinterpadling

  Denne delen av padleskolen har nok mer karakter av en turreportasje enn faktasak, men litt inspirasjon til å komme ut i vinterkulda får du nok.

  Del 6: Kameratredning

  Sikkerheten skal alltid ha full oppmerksomhet. Her får  du instruksjon i kameratredning med kajakk.

  Del 7: Overnattingstur

  Hvordan er det å dra på overnattingstur med kajakk? Her får du råd og tips om dette.

  Del 8: Rulla - del 1

  Her går vi gjennom hvordan du blir vant til å være under vann og får roen som trengs for å lære teknikken på rulla.

  Del 9: Rulla - del 2

  Når vannfølelsen sitter er det tid for å terpe teknikk. Her får du en grunding gjennomgang.