Arbeidstegninger

Lagt til: torsdag 04. mars 2010 10:21

I høstnummeret av Friluftsliv startet vi serien Lavvoliv, hvor en gjeng speidere i løpet av året skal sy egne lavvoer og lære å bruke de. Nå har de tatt mål og er i gang med arbeidstegninger.

Tekst og foto: Øystein Skålevik

En sommerdag tidlig på åttitallet var jeg på vei over Haukelifjell med bil. Like ved Haukeliseter stoppet jeg for å overnatte, og satte opp min tradisjonelle lavvo ved en rasteplass. Neste morgen våknet jeg av et voldsomt oppstyr. På rasteplassen hadde to turistbusser stoppet og turistene var i full gang med å fotografere mitt noe uvanlige telt.

I dag stopper ikke turistbussene for en lavvo. Tusener av lavvoer er sendt ut på markedet siden de første ble satt i produksjon i Finnmark på åttitallet, og i dag er den et vanlig syn. De første lavvoene som ble produsert var tradisjonelle, og de produseres fortsatt. Siden er det kommet ulike varianter blant annet med ovn og aluminiumstenger.

 

Mal for lavvoen vi skal sy i vinter er min gamle tradisjonelle som turistene foreviget på Haukelifjell, og som er sydd etter mål fra en gammel samisk lavvo. På bildene er guttene som skal sy seg telt i vinter i gang med å ta mål og å lage skisser. Siden skal de lage nøyaktige tegninger til teltduken, døren og regnhetten. Før syingen starter skal de lage en modell i papp for å kontrollere at alt stemmer.
Neste utgave av bladet - vinternummeret -  kommer ut den første uken i desember. Der viser vi tegningene til lavvoen, velger stoff og starter å sy.

 

Søk

Nyhetsbrev

Lavvoliv

I serien Lavvoliv setter vi fokus på nomadenes bolig. I løpet av seks artikler skal vi se nærmere på hvordan du lager din egen lavvo, og hvordan du bruker denne teltformen på tur.

  • Lavvoliv #1

    I første del ser vi på lavvoen i en historisk kontekst., og setter stemningen for resten av artikkelserien. Hva er det egenltlig som er så bra med lavvo?

    Lavvoliv #2

    I andre del av serien går vi gjennom hvordan man syr sin egen lavvo. Blant annet i form av  arbeidstegninger og tips om stoffvalg.