Russelv og Repparfjordelva

Lagt til: torsdag 04. mars 2010 22:17

Finnmark har en mengde spennende lakseelver. Repparfjordelva er ganske godt kjent mens Russelv er langt mindre besøkt. Bli med lokalkjente Sten-Egil Johnsen på tur i begge elvene.

Turen starter fra Alta 24. Juli og kjøreturen ut til Kokelv tar litt over en og en halv time. Etter en time passerer vi Repparfjordelva og får et glimt av kulpene som vi returnerer til neste dag. Vi har fått opplyst at vi kan kjøpe fiskekort for Russelv hos en privatperson i Kokelv. Etter å ha kjøpt døgnkort til 30 kroner samt betalt depositum på 150 (!) kroner finner vi en fin leirplass i øvre del av elva

Typisk nok når jeg reiser opp til Finnmark så skinner solen, noe den har gjort i snart to uker når vi kommer til Russelv. Resultatet kan en se på elva, det er så lite vann i elva at en må ta kaffevann nedenfor kulpen en skal fiske i. På tross av ekstrem lav vannstand og dårlig fiskevær så er optimismen stor, sist jeg var i denne elva (tre år siden) så fikk jeg fire grilser.

fluefiske

Med fluestanga i Russelv (Foto: Sten-Egil Johnsen)

Selv om et par grilser viser seg så blir det ikke et eneste napp denne kvelden og vi sover lenge. Om morgenen bestemmer vi oss for å prøve helt nede i elven. Russelv har felles utløp med Ravdolelv, som er en større elv med meget fine fluekulper. Men utrolig nok så går ikke laksen opp i denne elven før i september, noe som skyldes at denne elva har kaldere vann.

Vi fisker oss stadig lengre ned og nesten nede ved utløpet spretter en fin og blank grilse ved siden av en stor sten som ligger midt i elva.Siden jeg akkurat har fisket over der så skifter jeg flue og går et stykke oppover igjen. Etter å ha fisket meg ned til steinen så legger jeg flua i strømkanten bak steinen, fluesnora blir liggende over steinen. Det kan virke som om denne fisken ikke er bitevillig, men det er da den biter. Gleden er stor når en grilse på 2 kilo, blank og lusete, ligger på land.

Grils

Grilsen kom på land (Foto: Sten-Egil Johnsen)

Etter å ha spist middag bestemmer vi oss for å prøve i fossekulpen helt i toppen av elva. Det er når vi står overfor kulpen og ser ned på det grunne brekket at det utrolige skjer. En kjempestor laks, muligens 10 kilo, kommer over brekket og inn i kulpen. Det blir liv i kulpen, flere ganger er det en laks oppe og spruter med sporen midt i kulpen, om det er den vi så komme inn er usikkert. Etter at jeg har prøvd Sunray Shadow og en lokal fisker har prøvd en "bomber" så prøver Svein med en stor lys flue med masse glitter og stas. I solskinn så bruker glitter å være bra for storlaks, så også denne gangen. Flua forsvinner etter få kast og det er skikkelig storlaks fast.. Nå begynner en temming som ikke var spesielt moro å bevitne. Denne kulpen er dyp i midten men grunn og full av store steiner på alle kanter. Fluesnora satte seg fast rundt en stein allerede første gangen laksen prøvde å gå ut av kulpen. Idet den snur og snora setter seg fast så springer Svein med stanga ned på brekket og får løsnet. Nå starterlaksen oppover, over på andre siden av kulpen helt inn til land hvor det er grunt. Det ser ut som laksen har tenkt å gå rundt en stein som akkurat bryter vannflata. Jeg roper til Svein at han må stramme til, men for sent - vannspruten står idet laksen går rundt steinen og sliter av fortommen på et øyeblikk. Lite blir sagt, å slite storlaks er aldri moro. Vi er skjønt enige om at dette neppe var den laksen vi så komme inn i kulpen fordi denne var noe mindre. Siden det er sent på ettermiddagen så bestemmer vi oss for å kjøre til Repparfjord uten å fiske mer i denne hølen.

laks

Jammen ble det laks i Repparfjord også (Foto: Sten-Egil Johnsen)

Repparfjordelva er som alltid en drøm å fiske i med flue og etter en times fiske så har jeg fått en lang og litt slank, men blank og fin, 2 kilos grilse på land. Den ble tatt i strømmen nedenfor storkista i grønn sone. Det blir ikke mer fisk denne kvelden og selv om jeg mister en stor fisk på formiddagen neste dag så er vi skuffet over dårlig bett og returnerer tidlig til Alta. Det har vært en fantastisk fin tur selv om fangsten ble skuffende. Svein ble uten fangst mens jeg bare er passelig fornøyd fordi vi vet at potensialet til disse elvene er så mye større.. Men opplevelsen i fossekulpen i Russelv gjør at vi ganske sikkert er tilbake neste år. Da blir vi nok å ta turen tidligere på sesongen når det er mer vann i elvene.

Søk

Nyhetsbrev

Gode fiskelinker

 • Generelt

  Fiskeravgiften: Skal du fiske laks og sjøørret  må du betale fiskeravgiften. Det fikser du greit på nettet.

  Fiskeknuter: Nettsidene til "Team Tåke har en del generelle tips om knyting av fiskeknuter. Har også en fin oversikt over ulike knuter med gode bilder og oppgitt bruddstyrke for stiv og myk sene.

  Fiskeknuter2: På animated knots får du svært gode instruksjoner for et utall knuter, både for fisking og andre aktiviteter.

  Fjellfiske: På nettsiden www.fjellogfiske.no finnes en fin guide til fisking på fjellet. Her er det litt av hvert av tips å ta med seg.

  Fiskersiden.no: Stort utvalg av artikler om mange ulike typer fiske.

  Inatur.no: Tilbud om fiske i hele Norge, og du kan enkelt kjøpe fiskekort på nett for utskrift på egen skriver.

  Fluefiske

  Fluefiske.net er den største norske fluefiskesiden. Jevnlig oppdateringer og et svært aktivt forum.

  Fluefiskesiden.no har blant annet en fin seksjon med insektlære, noe som kan være interessant for flere enn fluefisker.

  Rackelhanen.se: Svensk fluefiskeside med mange år på baken. Det er mye informasjon å hente her.