Med bonefish på kroken

Lagt til: torsdag 04. mars 2010 22:22

Tenk deg en fisk som svømmer fem ganger raskere enn en ørret. Da har du en viss formening om hvordan en bonefish er å ha på kroken. Frister det? I så fall bør du studere denne saken.

Christian og jeg stabber ut av bussen i Playa del Carmen etter en Maraton-etappe av en busstur. 13 timer på svingete meksikanske veier passer dårlig sammen med løs mage. Jeg sender iskremselgeren i Villahermosa noen ublide tanker mens jeg småjogger innover buss-stasjonen på jakt etter det forløsende skiltet "servicios" (toalett).

Tekst og foto: Bendik Sagsveen

Likevel, til tross for at jeg føler meg som et vrak, er jeg ved godt mot. Vi har gjort unna de fleste pyramidene, og taklet opp til flere dager på stranda. Foran oss ligger Ascension Bay og fluefiske etter bonefish. Christian og jeg gleder oss som unger. Damene er taktisk plassert på stranda, mens vi prøver å lete opp en leiebil som kan takle turen vi har foran oss. Beskrivelsen vi fant på internett har vi friskt i minne, sitat: "Yes, all the rumors are true, the 30 miles of jungle road between Tulum and Pt. Allen are ugly." Vi finner til slutt byens eneste ledige Jeep Wrangler til blodpris, 85 USD dagen. Og med punktert reservehjul ("no problem my friend"), høy bakkeklaring og verdens minste bagasjerom, setter vi kursen mot Punta Allen.

Turen nedover i jungelen er en opplevelse i seg selv. Her er det så smalt at palmebladene stryker bilsiden støtt og stadig. Etter en snau time kommer vi til Punta Allen Bridge, med det Karibiske hav mot øst, og grunne laguner mot vest. En stopp på broa får det virkelig til å krible i kastearmen. Mellom pælene på broa står det all mulig slags fisk, inkludert Permit, Bonefish og noen digre Barracudaer. Forventningene til morgendagen stiger.

Dagen etter er vi oppe før sola, og snart suser vi utover Ascension Bay med hver vår guide. Etter en halvtime på full pinne stopper vi ved noen fine "flats" midt i ingenmannsland. Christian skal gå med William fram til lunch, mens Caamal og jeg starter med å fiske fra båten. Jeg rigger fluestanga med en liten rekeimitasjon, og venter på videre instrukser. Guiden stirrer med falkeblikk utover vannet mens han staker båten sakte av gårde. "OK, school of bonefish two o’clock, 20 feet". Til tross for dyre polaroid briller, ser jeg ingen ting annet enn vann og sand klokka 2. De blanke fiskene er leie å få øye på, og i starten blir det blindkasting dit guiden ber meg om å kaste. Etter hvert får jeg i midlertid kalibrert synet, og jeg klarer å få øye på fiskene. Det hjelper, og det varer ikke lenge før jeg plukker kroken forsiktig ut av kjeften på min første bonefish. Til tross for at den bare veier rundt en halv kilo, og jeg fisker med 8'er stang, er fighten overraskende bra!De neste timene før lunch vader vi rundt på "flatsen". Det er artigere uten båt. Her er det bare en halvmeter dypt, og fiskene er ganske enkle å få øye på. Plutselig blir bonefish'en urolig og virrer hit og dit. Caamal forklarer at det "bare" er en hai som forstyrrer. Og ganske riktig, jeg har en hai på godt over meter'n som svinser rundt bena mine. Selv om det strider mot all fornuft, slår jeg meg faktisk til ro med at den ikke er farlig. Resultatet før lunch blir; 2 bonefish, utallige spennende sjanser, og selvfølgelig en stor en som slet fortommen. Christian har omtrent samme resultat.

Etter lunch forflytter vi oss til en ny "flat", og bytter guider. William og jeg finner en fin stim med bonefish, og jeg får fire stykker på rappen, før 2 digre Barracudaer kommer og ødelegger moroa for oss. Jeg er fornøyd, men mangler likevel den virkelig store bonefish'en for liksom å sette prikken over i-en. Jeg hører guidene snakke sammen over radioen, og skjønner at vi snart må dra tilbake.Men jeg får en siste sjanse. Nærmest samtidig ser William og jeg tre bonefish som roter i sanda 15 meter framfor meg. Kastet sitter, og den lyse fiskeimitasjonen lander et par meter skrått framfor den nærmeste fisken. Forsiktig trekker jeg i fluesnøret, mens William, mumler for seg selv: ”Come on fish, come on……”. Den nøler først et øyeblikk før den resolutt kommer etter flua, og snapper den. Fast fisk! Først gjør fisken en liten finte inn mot land, før den tverrsnur og raser utover ”flats’en”. Det hyler i snella, og jeg ser skyggen av fisken fare av gårde som en pil. Jeg står der i undring over hvor disse fiskene henter kreftene sine fra, samtidig som jeg priser meg lykkelig for at jeg har rikelig med backing på snella. Noen minutter senere kan jeg løfte en sølvblank bonefish opp av vannet. William anslår den til å veie 3,5 pund, før jeg setter den pent tilbake. Det ble til sammen ca.16 bonefish på Christian og meg, og opplevelsen stod absolutt til forventningene. Til tross for at størrelsen på fisken ikke er eksepsjonell, er fighterevnen enestående. En bonefish kan komme opp i 40 km/t i utrasene, hvilket er omtrent 5 ganger raskere enn en typisk ørret.

Vår erfaring er at guide er helt nødvendig hvis du ikke er lokalkjent, og har tilgang til båt. Vi bestilte gjennom "Bonefishbum", og betalte 195USD per person for ca. 8 timers fiske med én guide hver. Det er dyrt, men det er der prisen ligger hvis man skal gå gjennom en arrangør av slike turer. Har man tid til å ta ting mer på sparket er det kanskje mulig å avtale noe billigere direkte med lokalbefolkningen. Vi fisket i midten av august. Høysesongen er vel egentlig i april-mai.Vanlig utstyr er # 7-8 stang, og snelle med flytesnøre og minimum 130 meter backing. Lyse reke-, krabbe- og fiskeimitasjoner i størrelse 4-6 fungerer fint. Det virket også som om fisken var litt var på fortommen, så en spiss av fluorkarbon anbefales.

Nyttige linker

Lokalt guidefirma webside
Vårt guidefirma Bonefishbum
Informasjon om området her
Ellers finnes det informasjon om Punta Allen i Lonely Planet.

Søk

Nyhetsbrev

Gode fiskelinker

 • Generelt

  Fiskeravgiften: Skal du fiske laks og sjøørret  må du betale fiskeravgiften. Det fikser du greit på nettet.

  Fiskeknuter: Nettsidene til "Team Tåke har en del generelle tips om knyting av fiskeknuter. Har også en fin oversikt over ulike knuter med gode bilder og oppgitt bruddstyrke for stiv og myk sene.

  Fiskeknuter2: På animated knots får du svært gode instruksjoner for et utall knuter, både for fisking og andre aktiviteter.

  Fjellfiske: På nettsiden www.fjellogfiske.no finnes en fin guide til fisking på fjellet. Her er det litt av hvert av tips å ta med seg.

  Fiskersiden.no: Stort utvalg av artikler om mange ulike typer fiske.

  Inatur.no: Tilbud om fiske i hele Norge, og du kan enkelt kjøpe fiskekort på nett for utskrift på egen skriver.

  Fluefiske

  Fluefiske.net er den største norske fluefiskesiden. Jevnlig oppdateringer og et svært aktivt forum.

  Fluefiskesiden.no har blant annet en fin seksjon med insektlære, noe som kan være interessant for flere enn fluefisker.

  Rackelhanen.se: Svensk fluefiskeside med mange år på baken. Det er mye informasjon å hente her.