Laks i Vestre Jakobselv

Lagt til: torsdag 04. mars 2010 22:25

Finnmark har mange flotte lakseelver, hvor man kan slippe til for en rimelig penge. Vestre Jakobselv er en av de, og her er sjansen for laks god.

Tekst og foto: Randulf Valle
Julidagen er i ferd med å gå mot kveld i det jeg drar ned glidelåsen på teltet og kryper ut. Døgnrytmen er ganske fraværende etter noen dager med laksefiske i Vestre Jakobselv. I hodet mitt er det morgen. Været er grått, men det har i alle fall sluttet å regne.

Elva har vært stor de to siste døgnene. Forhåpentligvis kan den nå synke ned på et mer hensiktsmessig nivå. Teltet er plassert litt over Tredjefossen. Det er ikke tatt noe særlig laks så høyt oppe i elva foreløpig, så jeg rusler nedover.
I kulpen nedenfor tredjefossen er jeg ikke alene. En kar står ute i kulpen mens tre andre venter på tur. Laksefiske er ikke det jeg har brukt mest tid på her i verden, men jeg har bitt meg merke i at de fleste som jakter på salmo salar er vanedyr. Alle står på samme sted i elva og fisker med veldig lik redskap. Tredjefossen er en bra fiskeplass og det står mye fisk i hølen nå, men er den så god at det forsvarer seg å fiske bare en femtedel av tida? Er den fem ganger bedre enn de andre stedene i elva? «Aldri i verden», tenker jeg, og rusler et stykke lenger nedover. Der er jeg alene ved bredden.
Flueboksen tas fram. Hva skal jeg knyte i enden av fortommen i dag tro? Små fluer i grønt eller til nød blått er gjennomgangstemaet i elva. «Laksen må være møkka lei de mønstrene», tenker jeg. Siden jeg likevel er i det opprørske hjørnet plukker jeg fram en god gammeldags dobbelkroket Heggeli, som har fristet en rolig tilværelse i flueboksen de siste 15 årene.

Jeg starter fisket godt oppe i innløpet til kulpen. Korte kast forlenges gradvis før jeg tar et par skritt nedover, og gjentar prosessen. Det jeg har fått av fisk hittil har tatt helt på slutten av kastene, når flua nærmest har hengt rolig i strømmen. Fisken er antagelig fortsatt treg i det kalde vannet, så jeg er nøye med å fiske kastene helt ut. På slutten lar jeg flua henge i strømmen ei lita stund, før jeg tar inn og kaster på nytt. Snart går det rutine i fisket. Tankene begynner å fly og tid blir et flytende begrep. En bestemt tøyning i snøret, etterfulgt av ei hylende fluesnelle, river meg tilbake til verden. Noen kjempe er det ikke jeg har kroket, men en etter ti minutters tid kan jeg lande en fin smålaks. Flua er det lite igjen av, så jeg bytter til det nærmeste jeg finner – en omtrent like gammel Silver Gray Det går ikke lenge før jeg igjen har fast fisk. Denne gangen stopper vekta i underkant av fire kilo. Jeg kroker faktisk enda en laks også, men knuten gir etter og den går sin veg. Jeg er uansett fornøyd med fangsten, og bestemmer meg for å ta en hvil i teltet før nattfisket starter.
Jeg burde så klar holdt fangsten hemmelig, men klarer ikke å dy meg. Med to laks godt synlig rusler jeg i et passe bedagelig tempo forbi køen nedenfor tredjefossen. Nå er det seks mann som står der, og så vidt jeg kan se har ingen av de fått fisk. I dag betalte det seg i alle fall å tenke litt anderledes i lakseelva.

Fakta:

Adkomst og overnatting:
Fly til Vadsø via Kirkenes. Drosje fra Vadsø til Vestre Jakobselv koster omkring 500 kroner. Eventuelt kan man leie bil. Har du god tid kan Hurtigruta være et alternativ. Det finnes enkelte utleiehytter ved elva. Bor du i telt skal det settes opp minimum 200 meter fra elva.

Fiskekort og soner:
Elva er delt inn i tre soner. Sone 1 strekker seg fra utløpet til 4. fossen, ca 7 km. Sone 2 strekker seg fra 4. fossen til Aldonen, ca 5 km og sone 3 strekker seg fra Aldonen til Jakobselvkroken. I følge flere av de vi snakket med er fisket over tredjefossen tregt i starten av sesongen, men kan være svært bra i august.
Fiskekort kan kjøpes på Esso i Vestre Jakobselv eller på G-Sport eller Sport og Fritid i Vadsø. For personer bosatt utenfor Finnmark kostet et døgnkort og ukekort i sone 1 henholdsvis 105,- og 425,- i 2006. I tillegg kommer et depositum, som skal refunderes når fangstrapport leveres. Vi fikk ikke refundert depositum da fangstrapport ble levert på et annet sted enn kortet ble kjøpt.

Fiskeregler (2006):
Fra 15.06. til 10.07. er det tillatt å fiske med sluk, wobbler, flue og mark med søkke. Fra 10.07. til 31.08. er det kun tillatt å fiske med flue og mark uten søkke. Fra 01.08 er det bag limit på to villaks i døgnet. Elva her enkelte områder med fiskeforbud – blant annet rundt laksetrappene.
I 2006 ble obligatorisk desinfisering av fiskeutstyr innført i elva. Desinfiseringsbevis må forevises på spørsmål fra oppsyn. Desinfisering ble gjort på Esso i Vestre Jakobselv, og kostet en femtilapp. Det ble ikke gitt informasjon om tvungen desinfisering verken på nett, fiskekort eller utsalgssted da vi var der. Selve desinfiseringen, i form av ei balje med møbelrens, var også av diskutabel kvalitet. Her er det rom for forbedring i opplegget...

Fisket:
Laksefisket i Vestre Jakobselv har hatt bra fiske de siste sesongene. Dette gjelder spesielt sesongen 2006, hvor total fangst endte på drøye 5000 kilo, noe som nesten er en fordobling fra året før. Smålaks og mellomlaks er den vanligste fangsten og fjorårets største var 13 kilo.
Elva er ikke av de største og mange velger å bruke enhåndsstang. De mest populære fiskestedene er under Første- og Tredjefossen. De nederste hølene kan også fiske godt når ny fisk kommer inn med floa. De øvre delene av elva huser også en del fin ørret. Kjøper du fiskekort for sone 1 eller 2 gjelder det også for de øvre, ørretdominerte områdene av elva.

Mer informasjon:
Søk på Vestre Jakobselv på inatur.no for oppdatert informasjon.

Søk

Nyhetsbrev

Gode fiskelinker

 • Generelt

  Fiskeravgiften: Skal du fiske laks og sjøørret  må du betale fiskeravgiften. Det fikser du greit på nettet.

  Fiskeknuter: Nettsidene til "Team Tåke har en del generelle tips om knyting av fiskeknuter. Har også en fin oversikt over ulike knuter med gode bilder og oppgitt bruddstyrke for stiv og myk sene.

  Fiskeknuter2: På animated knots får du svært gode instruksjoner for et utall knuter, både for fisking og andre aktiviteter.

  Fjellfiske: På nettsiden www.fjellogfiske.no finnes en fin guide til fisking på fjellet. Her er det litt av hvert av tips å ta med seg.

  Fiskersiden.no: Stort utvalg av artikler om mange ulike typer fiske.

  Inatur.no: Tilbud om fiske i hele Norge, og du kan enkelt kjøpe fiskekort på nett for utskrift på egen skriver.

  Fluefiske

  Fluefiske.net er den største norske fluefiskesiden. Jevnlig oppdateringer og et svært aktivt forum.

  Fluefiskesiden.no har blant annet en fin seksjon med insektlære, noe som kan være interessant for flere enn fluefisker.

  Rackelhanen.se: Svensk fluefiskeside med mange år på baken. Det er mye informasjon å hente her.