Feil
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 63

Svalbard på langs

Lagt til: tirsdag 24. april 2012 14:43

De har begge gått Norge på langs og er bitt av turbasillen. Nå trekkes Tonje Helene Blomseth og Kim Simonsen til arktiske strøk, og planlegger å gå Svalbard på langs i 2013.

 

Prosjektet er kalt Svalbard høyt og lavt. Kim og Tonje skal ikke bare gå Svalbard på langs, men ønsker også å se landskapet fra høyden. Derfor legges flere toppturer inn i tidskjemaet underveis.

Tonje Helene Blomseth (18) fra Trondheim er tidligere kjent som den yngste personen som har gått Norge på langs (Jentetur på 250 mil ). På fjellforum.net søkte hun turfølge til en lengre vintertur i etterkant av NPL og fant Kim Simonsen (22). Sammen bestemte de seg for at Svalbard skal krysses. Kim har også gått Norge på langs og sammen har de to en bred erfaring innen friluftsliv.

Svalbard er nytt lende for dem begge og forberedelsene i forkant av turen blir veldig viktig.

- Dette er en tur som ikke krever så veldig mye mer utstyr enn en vanlig langtur over Hardangervidda. Bortsett fra vanlig vinterutrustning trenger vi satelitttlf, nødpeilesender, våpen og ammunisjon, nødbluss, signalpenn, isbjørnsikring, forteller Tonje.

- Ettersom denne turen vil være unsupported, må vi ta med alt av utstyr og mat fra start til slutt som gjør pulkene vesentlig tyngere enn om vi skulle hatt et depot underveis. Med en pulk hver vil vekten trolig ligge et sted mellom 70-80kg uten at vi har regnet så mye på det enda, sier Kim.

Å dra på tur til Svalbard koster penger, og støtte fra sponsorer er et stort satsingsområde for ekspedisjonen.

- Vi tror turen vil koste rundt 150 000,- for to personer pga forsikring, reisen oppover, satelitttlf, scootertransport og div oppgradering av utstyr for å tåle arktisk klima.

Det er ikke uten grunn at isødet og fjellandskapet trekker de to villmarkingene til Svalbard, og forventningene til turen er skyhøye.

- Jeg gleder meg til å se Svalbard fra (nesten) hvert hjørne, være i et arktisk klima, være så nære Nordpolen og mestre tøffe, arktiske forhold. Det blir spennende å se naturen der oppe og vi håper også på å se isbjørn, på en trygg avstand så klart, sier Tonje.

Svalbard byr på store utfordringer og Kim ser på været som en stor begreningsfaktor for turen.

- Jeg tror været vil bli den største utfordringen. Det er mange ekspedisjoner som har måtte bryte og snudd/ blitt hentet ut grunnet ekstremværet som kan komme. Fallvinder kan fort oppstå på Svalbard uten mye til forvarsel, og med en vindstyrke opp mot 67 m/s kan det i ekstreme situasjoner medføre en overhengende fare for å bli begravd i snø, forteller Kim.

- Kulde, nærkontakt med isbjørn og det fysiske og psykiske arbeidet er noe jeg ikke ser på som stor utfordring, men jeg er klar over at det i visse tilfeller kan bli det, og forbereder meg mest mulig til da å take dette, legger Kim til.

Fra slutten av mars til slutten av april i 2013 skal de gå Svalbard på langs, en tur på 600 km. Du kan følge med i planleggingen og underveis på turen via deres facebook-side: Svalbard høyt og lavt

svalbard_hyt_og_lavt

Kim og Tonje på en tur tidligere i vinter.

 

svalbard_kopi

Å legge ut på en lengre vintertur er noe de begge gleder seg til.

 

 

 

 

 

Søk

Nyhetsbrev

Nyheter fra Gamme Expeditions

 • På ørkentokt i Maspalomasdynene

  24 Jan 2018 | 10:58 pm

  Jeg har alltid vært fascinert av ørkenen. Oaser, kameler, salt og gull. Endeløse karavaner gjennom sahara. Den brennende og livsfarlige varmen. Og den fantastisk frustrerende sanden. Jeg tror det er[…]

  Les mer …
 • Første 7a+ onsight

  16 Jan 2018 | 9:30 pm

  – Disse veiene har visst blitt litt dårligere i det siste, forteller Marcos i det vi barberer understellet på leiebilen mot noen steiner. Marcos fortalte om et uoffisielt crag i[…]

  Les mer …
 • Klatredag 2

  6 Jan 2018 | 9:14 pm

  I dag reiser vi til Fatago. Om Sorriera-feltet er Marcos andre hjem, så må dette være det tredje. Han kjenner hver stein, hver rute og hvert flytt. Ikke så rent[…]

  Les mer …
 • Gran Canaria – Getting there..

  3 Jan 2018 | 8:56 pm

  Jeg skjønte at det skulle bli en lang dag. Både i det jeg satte føttene ut av senga og ned på gulvet, og da   jeg presterte å knuse paden[…]

  Les mer …