Feil
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 63

Sakteruta langs Norges arktiske kyst

Lagt til: onsdag 30. mai 2012 06:24

Norges arktiske kyst er verdens vakreste – det er grunn god nok. Egentlig. Slik innleder Randi Skaug (52) intervjuet vårt. Hun er en svært bereist jente og har vært på tur i over 70 land. I 2007 besteg hun det sjuende fjellet i Seven summits. Nå er hun i gang med å padle Norges arktiske kyst.

 

Randi Skaug beskriver seg som en helt vanlig jente fra landet. Hun er fra Åsbygda på Ringerike og jobber som eventyrer. De siste årene har hun muligens tilbragt mer tid på tur i utlandet enn hjemme i Norge. Hun har reist jorda rundt, vært på seiltur i Stillehavet og Karibien, gått skiturer på Grønland og Svalbard og besteget Seven summits. I 2004 var hun første Norske kvinne på toppen av Mount Everest. Nå har hun satt seg i havkajakken Sakteruta for padle Norges arktiske kyst.

Randi hadde sin første kajakktur for 15 år siden da hun padlet rundt Tromsøya. For to år siden seilte hun fra Florø via Bjørnøya til Svalbard.

- De siste årene har jeg besøkt Nord-Norge hver sommer. Det er helt rått at det kan finnes noe så vilt og vakkert i denne verden, også akkurat her hvor vi bor.

Til daglig er hun eventyrer, og jobber med å spre motivasjon og inspirasjon. Å kunne inspirere andre mennesker til å gjennomføre målene sine i hverdagen og på fritida er viktig for Randi.

- Jeg ønsker å inspirere, ved å bruke kajakk, som jo er et liv i balanse, til å spre Kongefølelsen. Kongefølelsen er når jeg kjenner at jeg står trygt på beina mine i hverdagen og  ingen og ingenting kan velte meg.

Da jeg spør hvilket utstyr hun trenger på en slik tur viser hun til ei lang liste, men poengterer at tur og padleerfaring er det aller viktigste.

- Først og fremst kommer kompetanse. Ikke noe utstyr kan erstatte kompetanse. Det som kommer i tillegg til utstyr jeg normalt har med på en kortere padletur om sommeren sydpå er blant annet tørrdrakt, nødpeilesender, vanntett VHF, vanntett telefon og reserveåre.

kajakk12

Randi på treningstur hos Stormgjengen i Tromsø i februar.


En kyst med utfordringer og forventninger

Randi skal padle i forhold og miljø som til tider kan være veldig utfordrende. Norges kyst er ikke til å spøke, selv sommerstid. Hun peker til turen tøffeste utfordringer.

- Været er uberegnelig og å krysse de store fjordene er noe jeg ikke tar lett på, men skipstrafikken er det som får hårene til å reise seg i nakken på meg. En supertanker som blåser i hornet fire ganger er en dårlig nyhet. I hvert fall om det er meg han snakker til. Fire ganger tut betyr pell deg vekk.

- Men den aller største utfordringen er at jeg evner å ta riktige beslutninger under gjeldende forhold.

Selv om det er nok av utfordringer underveis å bryne seg på, vil turen hovedsaklig være preget av herlige stunder. Hun skal padle i hele sommer og gleder seg mye til å være på langtur i Norske farvann.

- Jeg gleder meg til friheten! Det å ta hver dag som den kommer og ha tid til å leve sakte. Også gleder jeg meg til humoren i nord. Den er i en klasse for seg. For ikke å glemme alle morgenstundene med duft av kaffe og lyd av bølgeskvulp. Eller når jeg sliten, svett og trøtt stuper i soveposen og sovner søtt som den illeluktende prinsessen på erta.

Følg Randi

Randi er allerede i gang med turen og er for øyeblikket kommet cirka halvveis på Nordland fylke. Det er mulig å følge med Sakteruta på radio, bloggen til Sakteruta og på facebook.

- NRK P1 Norgesglasset som sender fra kl. 12.05 til  kl. 14.00 alle hverdager skal følge SAKTERUTA gjennom hele sommeren. Det vil bli hyppige innslag der lytterne får ta del i opplevelser og sterke øyeblikk.  På bloggen SAKTERUTA.NO blir det mulig å følge turen omtrent fra dag til dag i litt fyldigere reportasjer. Korte oppdateringer kommer på Facebook.

Vi ønsker Randi en god tur og fantastisk sommer!

DSCN0305

SAKTERUTA på jomfrutur på Lydhusstranda mellom Stavern og Nevlunghavn.

 

 

Søk

Nyhetsbrev

Nyheter fra Gamme Expeditions

 • På ørkentokt i Maspalomasdynene

  24 Jan 2018 | 10:58 pm

  Jeg har alltid vært fascinert av ørkenen. Oaser, kameler, salt og gull. Endeløse karavaner gjennom sahara. Den brennende og livsfarlige varmen. Og den fantastisk frustrerende sanden. Jeg tror det er[…]

  Les mer …
 • Første 7a+ onsight

  16 Jan 2018 | 9:30 pm

  – Disse veiene har visst blitt litt dårligere i det siste, forteller Marcos i det vi barberer understellet på leiebilen mot noen steiner. Marcos fortalte om et uoffisielt crag i[…]

  Les mer …
 • Klatredag 2

  6 Jan 2018 | 9:14 pm

  I dag reiser vi til Fatago. Om Sorriera-feltet er Marcos andre hjem, så må dette være det tredje. Han kjenner hver stein, hver rute og hvert flytt. Ikke så rent[…]

  Les mer …
 • Gran Canaria – Getting there..

  3 Jan 2018 | 8:56 pm

  Jeg skjønte at det skulle bli en lang dag. Både i det jeg satte føttene ut av senga og ned på gulvet, og da   jeg presterte å knuse paden[…]

  Les mer …