Følg hundeløp fra sidelinja

Lagt til: torsdag 31. januar 2013 13:31
Langdistanse hundekjøring blir stadig mer populært. Opplev spenningen som tilskuer på et sjekkpunkt, ute i løypa eller foran datamaskina hjemme i godstolen.
Den økte interessen for sporten har både resultert i flere tilskuere, økt mediedekning og flere aktive utøvere. Finnmarksløpet nærmer seg i skrivende stund 140 påmeldte, mens Femundløpet har passert 200. Mange har også fulgt NRK sine sendinger fra Finnmark de siste årene.
 
Ut i løypa
Den største opplevelsen får du om du tar turen ut i løypa og ser spannene passere, men hvordan oppfører man seg egentlig som tilskuer i et hundeløp? Vi tok en prat med hundekjører Nina Skramstad om saken. Hun er krystallklar på én ting: Folk langs løypa er bra, og det har for hennes del gikk både morsomme og hyggelige opplevelser.
- I Femundløpet stod det plutselig en diger leir ved løypa mellom Tynset og Grimsbu. En person ropte til meg og lurte på om jeg ville ha vaffel. Jeg svarte ja, og fikk matbiten levert i fart av en kar som stod lengre fram i løypa.
Nina forteller at et godt disiplinert og fokusert spann i liten grad bryr seg om det som skjer rundt løypa. På starten av Finnmarksløpet kan det være tusenvis av tilskuere, uten at det er et problem. Å ha med seg hund skal heller ikke være problematisk for tilskuere, ettersom løpshundene er vant til å passere artsfrender langs løypa.
- Det virker også som folk drar på langturer til fjells, og beregner at de skal se Finnmarksløpet underveis. Vi har i alle fall møtt tilskuere på de underligste og mest avsidesliggende stedene.
Når løpet går mot slutten kan det være lettere å distrahere hundene. Selv opplevde Nina at spannet dro til skogs da en gjeng hadde lagd bål og grillet pølser rett ved traseen til Femundløpet.
 
oppslag-lit
Nina Skramstad i Finnmarksløpet 2010. Foto: Ole-Jonny Myhrvold
 
Sjekkpunkter
På sjekkpunktene har kun deltagere og arrangører tilgang til hundene, og publikum holdes normalt borte med sperringer. Nina holder selv en knapp på sjekkpunktet i Varangerbotn på Finnmarksløpet:
- Det er en helt spesiell stemning der, med liten avstand mellom deltagere og publikum. Det virker nesten som om skolene har fått fri, og ungene kjenner alle hundekjørerne.
Ønsker du å bidra på et sjekkpunkt er det kanskje en idé å melde seg som frivillig på ett av løpene?
 
sjekkpunkt-lite
Ketil Reitan på sjekkpunkt Tolga under Femundløpet.
 
Hjemme i sofaen
Også fra din egen sofa kan du følge de fleste hundeløpene. På nett oppdateres resultatlister kontinuerlig. Du kan følge med når de forskjellige spannene passerer inn og ut av sjekkpunkter, og se om de setter igjen hunder. Etter hvert som du blir kjent med sporten vil du oppdage at det er mye taktikk inne i bildet. Noen hviler eksempelvis ute i løypa i stedet for på sjekkpunktene, noe som tilsynelatende gir underlige kjøre- og hviletider. De lengste løpene har også obligatoriske pauser. Det er gjerne spekulasjoner rundt hvor i løpet pausene skal tas, og er det én ting en hundekjører holder hemmelig så er det kjøreplanen - dokumentet med planen for tempo og hvilepauser.
Nina Skramstad forteller at folk som følger hundeløp på nett har fått en egen betegnelse: "table mushers":
- For mange av de som etter hvert tar turen ut i løypa, begynner interessen med at man følger løpene på nett. Enkelte går enda et steg og begynner å jobbe for en av kjørerne.
Flere av deltagerne oppdaterer også Facebook, Twitter og egne nettsider mens løpet pågår. Nina sender gjerne bilder fra mobilen når hun har dekning. Følger du med på kjørernes nettsider har du dermed ekstra informasjon om hva som skjer.
 
Fakta: Langdistanse hundeløp i 2013
 
Femundløpet
Start og mål på Røros
Distanser: 400 og 600 km
Start: 1. februar
 
Yukon Quest
Fra Whitehorse (Yukon) til Fairbanks (Alaska)
Distanse: ca. 1600 km
Start: 2. februar
 
Iditarod Race
Fra Anchorage til Nome i Alaska.
Distanse: ca. 1800 km
Start: 2. mars
 
Finnmarksløpet
Start og mål i Alta
Distanser: 500 og 1000 km
Start: 9. mars
 
Pasvik Trail
Start og mål i Kirkenes
Distanse: 320 km
Start: 4. april

Søk

Nyhetsbrev

Nyheter fra Gamme Expeditions

 • I Jan Baalsruds fotspor

  9 Oct 2012 | 11:00 pm

  Rune Gjeldnes har fulgt den legendariske fluktruta til Jan Baalsrud. Slik blir det TV-program av.

  Les mer …
 • Baffinbabes "Heartbeat" sikter mot Syd-Georgia

  7 Oct 2012 | 8:57 pm

  Torsdag 4. oktober satte Baffin Babes; Kristin Folsland, Vera og Emma Simonsen seg på flyet til Santiago. Videre derifra er kursen til Falklandsøyene før endelig stopp er Syd Georgia hvor[…]

  Les mer …
 • Weekend warriors klare til dyst

  4 Oct 2012 | 6:47 pm

  I 2010 hadde Expedition Amundsen åtte deltagere. Siden den gang har det vært en sakte men sikker økning og når arrangørene inviterer til pulkløp igjen i februar håper de på[…]

  Les mer …
 • Foreslår passforbud for storbygale nordmenn

  3 Oct 2012 | 4:20 pm

  Undertegnede begynte å lese boka «Norske Perler – 60 unike naturopplevelser og overnattingssteder» på flytoget på vei til utlandet. Det skulle jeg aldri ha gjort, for jeg fikk aller mest[…]

  Les mer …
 • I Amundsens fotspor på Hardangervidda

  30 Sep 2012 | 1:08 pm

  Nå er vinteren snart her og i forbindelse med et samarbeid mellom UTE og Amundsen Sport kan du vinne plass på en tredagerstur til Finse, for å oppleve hvordan Amundsen[…]

  Les mer …
 • Til verdens ende på motorsykkel

  21 Sep 2012 | 6:19 pm

  «Ingenting er umulig, bare mindre og mindre sannsynlig». Denne filosofien, hentet fra Arne Næss Sr., var utgangspunktet da Erik Gran Kvaase og Geir Stormoen bestemte seg for å følge den[…]

  Les mer …
 • Gamme til Fjellitteratur

  19 Sep 2012 | 7:26 pm

  Nok en fjellfestival går av stabelen de nærmeste ukene. Helgen 12.-14. oktober arrangeres Fjellitteraturfestivalen på Finse, og Aleksander Gamme kommer for å fortelle om soloekspedisjonen til Sydpolen.

  Les mer …
 • Svært vellykket filmfestival

  17 Sep 2012 | 5:49 pm

  I helgen gikk den tiende utgaven av Fjellfilmfestival av stabelen, og den populære festivalen syntes å ha tålt flyttet til Gjendesheim svært godt.

  Les mer …
 • Snurr Fjellfilm!

  12 Sep 2012 | 7:46 pm

  I helga går årets Fjellfilmfestival av stabelen på Gjendesheim. Første foredragsholder ut fredag kveld er ingen andre enn mannen bak Gamme.no, Aleksander Gamme, som skal fortelle om soloturen til Sydpolen[…]

  Les mer …
 • Prestisjetung pris tildelt Rune Gjeldnes

  11 Sep 2012 | 5:12 am

  Helt siden 1950 har Thor Heyerdahl vært eneste nordmann som har blitt tildelt den prestisjetunge Mungo Park Medal. Prisen som er oppkalt etter den skotske vitenskapsmannen Mungo Park, ble for[…]

  Les mer …