Feil
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 63

2-årig ekspedisjon i Canada - Alaska

Lagt til: onsdag 02. mai 2012 06:57

Markus Ingebretsen har planlagt en toårig ekspedisjon alene til arktiske Canada og Alaska. Med seg på flyet til Canadas villmark har han kanoen og hundespannet sitt, som begge skal få mange kilometer i urørt villmark.

 

 

Markus Ingebretsen fra Kristiansand er hundekjører og lidenskapelig opptatt av villmarksliv. I begynnelsen var han egentlig seiler, men har blitt mer og mer glad i turer på fastlandet. Veien til villmarkslivet har han funnet i kanopadling og spesielt hundekjøring. En 19. plass i Femundløpet gjenspeiler at han er en habil hundekjører.

Opprinnelig var planen å seile til Alaska, for så å dra på ekspedisjon der, men etter båten havarerte er planene endret.

- Planen er endret til å fly over til Canada, og dra på langtur.  Jeg begynner i Whitehorse, Yukon og padler nordover mot Aklavik, en liten Inuit landsby langs nordkysten av Canada i Nordvest territoriet.  Videre går ekspedisjonen sydover igjen, og inn i Alaska. Fra midten av september til april skal jeg kjøre hund. Jeg har planer om å delta i hundeløpene Sheep Mountain 150, Knik 200, Kuskokwim 300 og Yukon Quest. Sistnevne regnes for å være verdens tøffeste hundeløp, og mange mener det er lengre enn Iditarod, sier Markus.

- Når april kommer vil turen fortsette og hvilket visum jeg da har i Alaska vil bestemme om turen går videre i Alaska eller Canada, legger Markus til.

- Foreløpig har ambassaden satt seg på bakbeina og tiden vil vise om jeg kommer meg inn i Alaska. Hvis ikke blir det ikke noe hundekjøring, men kursen settes kanskje mot Grønland isteden, legger Markus til.

P1010201

Foto: Markus Ingebretsen

En slik tur krever solid og slitesterkt utstyr, samt gode sponsoravtaler. I det arktiske Canada / Alaska er varme klær noe av det viktigste forteller Markus.

- Man trenger mye varmt tøy for å holde maskineriet i gang på kalde vinternetter. Jeg har blant annet et bra samarbeid med Fjellräven, som leverer bekledning og utstyr til ekspedisjonen. Alfa er det naturlige skovalg og GoalZero sørger for at jeg har strøm til å oppdatere bloggen fra villmarka og lade kamerabatteriene, sier Markus.

- Dette er en lavbudsjetts-ekspedisjon og det er dårlig med luksus og innflygninger med bushfly til små elver, legger han til.

Forventningene sitrer i kroppen og han gleder seg både til padlingen og hundekjøringen.

- Blackstone river gleder jeg med definitivt til. Da er jeg virkelig avgårde på turen. Turen begynner nemlig på Yukon River, en svært stor og kjedelig elv. Når jeg kommer til Dawson, padler jeg over på Blackstone river, en mindre elv gjennom vill natur. Også hundekjøringsløpet Yukon Quest 2013 er noe jeg gleder meg til, forteller Markus.

Turen er langt fra utfordringsløst og han nevner noen av de tøffeste utfordringene han kan møte.

- Det er mange utfordringer uansett hvor man er. De kommer bare i forskjellige former. Ekstrem kulde og sint moose (elg) er to ting som kan gi meg utfordringer, sier Markus.

Vi kommer til å følge med Markus på hans ferd i Canada og Alaska. Du kan selv følge med på hans hjemmeside: www.ulketur.com

P1000323

Foto: Markus Ingebretsen

 

Søk

Nyhetsbrev

Nyheter fra Gamme Expeditions

 • På ørkentokt i Maspalomasdynene

  24 Jan 2018 | 10:58 pm

  Jeg har alltid vært fascinert av ørkenen. Oaser, kameler, salt og gull. Endeløse karavaner gjennom sahara. Den brennende og livsfarlige varmen. Og den fantastisk frustrerende sanden. Jeg tror det er[…]

  Les mer …
 • Første 7a+ onsight

  16 Jan 2018 | 9:30 pm

  – Disse veiene har visst blitt litt dårligere i det siste, forteller Marcos i det vi barberer understellet på leiebilen mot noen steiner. Marcos fortalte om et uoffisielt crag i[…]

  Les mer …
 • Klatredag 2

  6 Jan 2018 | 9:14 pm

  I dag reiser vi til Fatago. Om Sorriera-feltet er Marcos andre hjem, så må dette være det tredje. Han kjenner hver stein, hver rute og hvert flytt. Ikke så rent[…]

  Les mer …
 • Gran Canaria – Getting there..

  3 Jan 2018 | 8:56 pm

  Jeg skjønte at det skulle bli en lang dag. Både i det jeg satte føttene ut av senga og ned på gulvet, og da   jeg presterte å knuse paden[…]

  Les mer …